Категорія
Новини
Дата

Україна почала імпортувати електроенергію з 1 січня. У Міненерго розраховують на збільшення обсягів

Міненерго розраховує на збільшення імпорту електроенергії з Європи, який з початку року вже відбувається у невеликих обсягах. Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами міністра, наразі імпорт електроенергії невеликий, але він триває з 1 січня. 
  • Галущенко також повідомив, що уряд дозволив підприємствам закуповувати електроенергію, і це відповідно «впливатиме на постачання та їхнє можливе обмеження у постачаннях».
  • Обсяги імпорту залежатимуть від ситуації з ремонтами та входження в роботу енергосистеми блоків найближчими днями, пояснив голова Міненерго.
  • Питанням імпорту сьогодні займаються багато трейдерів — не лише державний «ЕКУ», а й приватні «ЕРУ», група «ДТЕК», додав міністр.

Контекст

3 січня Кабмін прийняв постанову щодо особливостей імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду. Документ передбачає додаткові гарантії для учасників ринку, які імпортують електроенергію з країн ЄС.

За даними Міненерго, наразі узгоджені комерційні перетікання між країнами ЄС та Україною (спільно з Молдовою) становлять 0,7 ГВт вночі та 0,6 ГВт вдень. Цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у вечірній пікові години, проте залучення імпорту значно знизить обсяг небалансу.

Президент Володимир Зеленський у грудні минулого року заявляв про постачання електроенергії з Європи обсягом близько 2 ГВт для проходження зими, оцінивши необхідний обсяг коштів у $800 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні