Країни ЄС погодили нові санкції проти Білорусі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС погодили нові санкції проти Білорусі

1 хв читання

Getty Images

Постійні представники країн Євросоюзу дійшли згоди щодо чергового пакету санкцій проти Білорусі, повідомляє бельгійське головування в Раді ЄС.

Блок уже запровадив кілька раундів санкцій проти режиму самопроголошеного білоруського президента Олександра Лукашенка. Але обмеження щодо Білорусі були слабшими, ніж щодо Росії, що дозволило Кремлю використовувати свого союзника для постачання західних товарів.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • «Постпреди ЄС досягли принципової згоди щодо нового пакету санкцій проти Білорусі», – йдеться у повідомленні.
  • Згідно із ним, заходи будуть спрямовані на посилення дотримання вже наявних санкцій, зокрема протидію обходу обмежень.
  • В окремій заяві бельгійського головування сказано, що цей пакет «щойно закрив найбільшу лазівку в санкційному режимі».
  • За даними джерела Reuters, текст узгоджує заходи щодо товарів подвійного призначення, таких як чипи, які використовуються в основних побутових приладах, а також передових технологій та військової продукції.
  • З пакету виключено положення, яке пропонували деякі країни і яке б дозволило експортувати білоруський калій та інші сільськогосподарські товари через Європу у разі різкого зростання цін.
  • ЄС із січня минулого року працює над узгодженням санкцій, уже введених щодо Білорусі до вторгнення Росії в Україну, із заходами у відповідь на війну, але одним із каменів спотикання став експорт калійних добрив із країни.

Контекст

У травні стало відомо, що ЄС готується посилити санкції проти Білорусі та закрити лазівку, яка дозволяла Москві отримувати західні товари, заборонені у Росії у відповідь на війну в Україні.

Нові санкції заборонять експорт до Білорусі та через неї технологій і товарів, які можуть використовуватися у військових цілях, а також скрапленого природного газу. ЄС також припинить імпорт алмазів із Білорусі.

Одним із основних потоків, які будуть зупинені новими санкціями, стануть автомобілі класу люкс. За нинішньої системи європейські автовиробники, як і раніше, можуть продавати свої автомобілі високого класу до Білорусі, але не до Росії. Щомісячний потік транспортних засобів та автозапчастин з країн ЄС до Білорусі зріс із $50 млн у січні 2022 року до $268 млн у січні 2024-го. Зараз це найбільший окремий компонент експорту ЄС – Білорусь, який здебільшого надходить із Німеччини та Польщі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд