Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС затвердила 14-й пакет санкцій проти Росії

2 хв читання

Рада Європейського Союзу 24 червня затвердила 14-й пакет санкцій щодо Росії за агресію проти України, йдеться у повідомленні на сайті інституції. Обмеження націлені на високовартісні сектори російської економіки, такі як енергетика, фінанси та торгівля. Також Брюссель заявив, що посилив заходи, які ускладнюють обхід діючих санкцій ЄС.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Ухвалені обмеження «завдадуть нового удару по режиму Путіна й тих, хто підтримує його незаконну, неспровоковану і невиправдану агресивну війну проти України», йдеться у повідомленні.
  • ЄС заборонив послуги з перевантаження російського скрапленого природного газу (СПГ) на території ЄС для транспортування до третіх країн.
  • Також заборонені нові інвестиції для завершення СПГ-проєктів, таких як «Арктик СПГ-2» та «Мурманськ СПГ».
  • Заборонено використання «Системи передачі фінансових повідомлень» (SPFS), так званого російського аналога SWIFT.
  • Введено заборону на доступ до портів та надання послуг суднам, що «сприяють російській війні». Йдеться про судна, які перевозять зброю для Москви, вкрадене українське зерно або компоненти для розбудови енергообʼєктів. Сюди ж потрапили 27 танкерів із так званого тіньового флоту Путіна.
  • Розширена заборона на польоти бізнес-джетів до ЄС. Під нову заборону потрапляють будь-які рейси, у яких вихідці з РФ, російські громадяни або компанії можуть «визначати місце і час зльоту та посадки».
  • ЄС розширив заборону на перевезення товарів автомобільним транспортом своєю територією. Йдеться про транспортні компанії та операторів ЄС, які на 25% або більше належать російській фізичній або юридичній особі.
  • ЄС посилив контроль та обмеження на імпорт й експорт. Рада додала 61 нову компанію до списку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс Росії. До них будуть застосовані більш жорсткі експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення.
  • Крім того, політичним партіям, фондам та неурядовим організаціям відтепер заборонено отримувати фінансування з Росії.  
  • Загалом санкції запроваджені проти 116 юридичних та фізичних осіб.

Контекст

Після початку великої війни США та союзники запровадили проти Росії санкції, спрямовані на зменшення здатності Кремля вести війну, перекривши доступ до західних технологій. Однак РФ продовжує знаходити способи для обходу санкцій, їй вдається отримувати іноземні компоненти, а в російській зброї все ще знаходять американські компоненти.

Чиновники з 27 країн ЄС обговорювали 14-й пакет санкцій понад місяць. Повідомлялося, що його ухвалення блокує Німеччина. Вагання Берліна були частково викликані внутрішніми розбіжностями між її міністерством закордонних справ та канцелярією канцлера.

До цього ЄС вже виключив із нового пакета положення, яке Німеччина вважала спірним. Воно поширювало дію так званого застереження про заборону Росії на дочірні компанії в третіх країнах.

За словами дипломатів, пункт статті 12G виключено з компромісного тексту, поширеного серед держав-членів незадовго до зустрічі послів 19 червня. Згідно з проєктом ранньої версії пакета, цей пункт мав змусити дочірні компанії «контрактно заборонити реекспорт до Росії і реекспорт для використання в Росії».

Берлін був стурбований цим пунктом, адже той змушував компанії ЄС гарантувати, що їхні клієнти не зможуть потім продавати товари, що потрапили під санкції, до Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд