Щомісячний потік транспортних засобів та автозапчастин з ЄС до Білорусі зріс до $268 млн у січні 2024 року /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС готується посилити санкції проти Білорусі, щоб закрити лазівку для імпорту люксових автівок до Росії – FT

2 хв читання

Щомісячний потік транспортних засобів та автозапчастин з ЄС до Білорусі зріс до $268 млн у січні 2024 року Фото Getty Images

ЄС готується посилити санкції проти Білорусі та закрити лазівку, яка дозволяла Москві імпортувати розкішні автомобілі та інші західні товари, заборонені у Росії у відповідь на війну в Україні, пише Financial Times

Блок уже запровадив кілька раундів санкцій проти режиму самопроголошеного білоруського президента Олександра Лукашенка за підтримку вторгнення до України. Але обмеження щодо Білорусі були слабшими, ніж щодо Росії, що дозволило Кремлю використовувати свого союзника для постачання західних товарів.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з проектом, з яким ознайомилося видання Financial Times, нові обмеження, які обговорюють держави-члени ЄС, спрямовані на «мінімізацію ризику обходу».
  • Нові санкції заборонять експорт до Білорусі та через неї технологій та товарів, які можуть використовуватися у військових цілях, а також скрапленого природного газу. ЄС також припинить імпорт алмазів із Білорусі, що відображає нещодавню заборону на каміння російського походження.
  • Якщо нові санкції буде прийнято 27 державами-членами блоку, одним із основних потоків, які будуть зупинені новими санкціями, стануть автомобілі класу люкс. За нинішньої системи європейські автовиробники, як і раніше, можуть продавати свої автомобілі високого класу до Білорусі, але не до Росії.
  • «Люди з оточення Лукашенка, повʼязані з Росією, отримали від цього велику вигоду. Вони збагачувалися… Ми також знаємо, як предмети розкоші потрапляють до Росії через Білорусь», – сказав директор аналітичного центру Freedom House Вітіс Юрконісу.
  • Щомісячний потік транспортних засобів та автозапчастин з країн ЄС до Білорусі зріс із $50 млн у січні 2022 року до $268 млн у січні 2024 року. Зараз це найбільший окремий компонент експорту ЄС-Білорусь, який здебільшого надходить з Німеччини та Польщі.
  • Найбільше зростання експорту зафіксовано в найдорожчих категоріях автомобілів, які підпадають під санкції ЄС щодо Росії. Митні чиновники ЄС вважають, що білоруські компанії стали ключовою ланкою в російських контрабандних ланцюжках, які постачають до Москви нові західні автомобілі.

Контекст

Наразі блок також працює над 14-м пакетом санкцій проти Росії, очікується, що він буде готовий у червні. ЄС намагається не допустити обходу попередніх 13 пакетів санкцій, які вже запровадили проти Росії з моменту її вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Чинні санкції включають заборону продажу Росії певних товарів та технологій подвійного призначення, що мають як цивільне, так і військове застосування.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом повідомив, що в новому пакеті санкцій ЄС проти РФ будуть обмеження щодо російського СПГ і нафтового «тіньового флоту». Також ЄС оцінює потенційні санкції проти більш ніж дюжини компаній, що продовжують закуповувати товари у блоку, на які накладені обмеження, та постачати їх до Росії. Компанії переважно базуються у Росії, а також у Туреччині, ОАЕ, Гонконгу.

Водночас Франція та Нідерланди домагаються у новому пакеті санкцій щодо будь-якої фінансової установи у світі, яка допомагає російським військовим оплачувати товари або технології для виробництва зброї.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні