Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС розділилися у питанні віз для росіян: повна заборона чи бюрократичні перешкоди

Росіянам, які прямують до Європейського Союзу, доведеться платити більше і витримувати додаткову бюрократію для отримання короткострокової візи, згідно із запропонованим компромісним рішенням. Воно спрямоване на помʼякшення розбіжностей між державами – членами ЄС щодо того, наскільки жорсткими мають бути обмеження для громадян Росії, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами міністра закордонних справ Яна Ліпавського, уряд Чехії, який наразі головує в ЄС, запропонує повністю призупинити дію угод про спрощення візового режиму з Росією та Білоруссю на зустрічі міністрів закордонних справ у Празі наступного тижня.
  • Цей крок не відповідає забороні для туристів, до якої закликають члени ЄС, включаючи Естонію, у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Це, як і раніше, дозволить росіянам та білорусам подавати заявки на короткостроковий вʼїзд, але збільшить час обробки віз, вимагатиме більше документації та підвищить витрати до €80 ($80) з €35.
  • Німеччина входить до тих урядів, які відмовилися від загальних візових обмежень, підтримуваних країнами Балтії, які скаржилися на приплив російських туристів. 
  • Цього тижня Ліпавський визнав, що думки держав-членів щодо цього питання розділилися.
  • Офіційні особи очікують жорстких дебатів у Празі щодо масштабів обмежень, оскільки Німеччина, Австрія та південні країни ЄС, які покладаються на туризм, ймовірно, чинитимуть опір. Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель раніше цього тижня заявив, що заборона на вʼїзд для всіх росіян – «не дуже добра ідея», вказуючи на те, що багато громадян Росії хочуть залишити свою країну. Канцлер Німеччини Олаф Шольц також засудив повну заборону, заявивши: «Це війна Путіна».
  • Але лідери на північному сході ЄС зайняли жорсткішу позицію. У звʼязку з припиненням польотів між Росією та ЄС влада регіону стала свідками того, як російські мандрівники перетинають кордон сушею до Фінляндії, Естонії та Латвії, багато з яких вʼїжджають за візами, виданими іншими державами – членами ЄС. Безвізова зона Шенгенської зони відкриває доступ до всього блоку.
  • Влада Данії та Польщі також закликала до посилення обмежень.
  • «Міністри закордонних справ ЄС у Празі не робитимуть офіційних висновків, оскільки будь-яке рішення надасть політичного імпульсу офіційній пропозиції ЄС. Будь-які тверді заходи не будуть вжиті протягом декількох тижнів, після деякого часу від закінчення літніх канікул»,– йдеться у матеріалі.

Контекст

ЄС запровадив низку візових обмежень після початку російського вторгнення 24 лютого, включаючи часткове зупинення дії угод про спрощення візового режиму для російських офіційних осіб. 

Деякі члени також запровадили односторонні заходи. Естонія заблокувала вже видані російські візи та може шукати способи обмежити кількість мандрівників із шенгенськими візами. Фінляндія запровадила суворі обмеження на туристичні візи, скоротивши кількість видаваних до 10% від поточної кількості.

Лідери країн Балтії вже дали зрозуміти, що можуть наполягати на регіональній забороні видачі російських віз, якщо ЄС не дасть твердої реакції. Президент Литви Ґітанас Науседа відкинув думку про те, що вторгнення не повинно покладатися на російський народ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні