Категорія
Новини
Дата

Якщо ЄС не погодить заборону віз для росіян, домовлятимемось про окреме рішення з країнами Балтії, Польщею та Фінляндією – МЗС Литви

1 хв читання

Литва може запропонувати зупинити дію туристичних віз для всіх громадян Росії на регіональному рівні, якщо Євросоюзу не вдасться домовитися про це, сказав глава МЗС країни Ґабріелюс Ландсберґіс, передає LRT.

Ключові факти

  • «Передусім ми шукаємо європейське рішення, тому що воно найбільш стійке та юридично правильне. Якщо такого рішення не буде знайдено, ми не виключаємо пошуку регіонального рішення, у якому були б задіяні країни Балтії, Польща і, можливо, Фінляндія», – заявив міністр після засідання парламентського комітету із закордонних справ.
  • Чеська Республіка, яка нині головує в ЄС, заявила, що заборона на видачу віз для всіх громадян Росії може бути додана до санкцій ЄС щодо Москви.
  • Після вторгнення Росії до України Литва однією з перших країн ЄС обмежила видачу нових шенгенських та національних віз громадянам Росії. Аналогічні рішення згодом ухвалили Латвія та Естонія.
  • Таллінн пішов ще далі – не приймає росіян з уже виданими Естонією туристичними візами.

Контекст

У березні Естонія зупинила видачу туристичних віз громадянам Росії. Естонія тимчасово зупинила видачу віз категорій C і D громадянам РФ. Це стосується насамперед нових віз на період, доки не буде припинено війну Росії проти України. Країна продовжила приймати заяви на отримання візи від тих росіян, у яких на території Естонії проживають родичі, від тих, хто має гуманітарні причини, а також від хворих родичів і тих, хто відбуває у країні лікування. 

З 1 липня 2022 року почав діяти візовий режим в’їзду для громадян РФ в Україну, повідомляли в Telegram президента Володимира Зеленського. Премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабмін ухвалив відповідне рішення. Напередодні петицію про це підтримали громадяни України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні