Категорія
Новини
Дата

Росія, ймовірно, створює «тіньовий флот» для постачання СПГ – Bloomberg

2 хв читання

За останні три місяці маловідомі компанії у Дубаї отримали право власності щонайменше на вісім суден для транспортування скрапленого природного газу (СПГ), чотири судна мають льодовий клас і вже отримали дозвіл Москви на прохід через російські арктичні води цього літа, пише Bloomberg.

«Тіньовий флот» в умовах санкцій допоможе Росії продовжити постачати СПГ на світовий ринок і заробляти надприбутки для фінансування війни в Україні.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Хоча агентству не вдалося безпосередньо повʼязати судна з великими російськими компаніями, проте, ситуація схожа з створенням «тіньового флоту» для перевезення нафти.
  • Asya Energy, 22-річне судно, що ходить під прапором Палау, отримало свою нинішню назву в травні і, за даними Equasis, управляється Nur Global Shipping, компанією, яка невідома в галузі та працює з готелю Meydan у зоні вільної торгівлі ОАЕ. За даними Equasis, Nur з квітня управляє трьома іншими перевізниками СПГ – Pioneer, New Energy та Mulan. Усі вони належать компаніям, що базуються за адресою Nur. 
  • Чотири недавно побудовані судна льодового класу були окремо передані у власність компанії White Fox Ship Management, що також базується в Дубаї. Росія нещодавно надала дозвіл суднам North Air, North Mountain, North Sky та North Way на плавання в Арктиці.
  • У галузі СПГ, яка в кілька разів менша за нафтовий ринок, незвично, коли невідома компанія закуповує спеціалізовані судна, вартість яких може становити сотні мільйонів доларів. Страховики щонайменше трьох танкерів також вказані як «невідомі» у базі даних Міжнародної морської організації, що є ще однією характерною ознакою «тіньового флоту».
  • «Є кілька ознак, що вказують на зусилля Росії щодо створення «тіньового флоту» для СПГ», – сказав Мальте Хумперт, засновник Арктичного інституту. Йдеться про купівлю застарілих суден, передачу суден льодового класу дубайському підприємству та рекордну кількість дозволів на Північний морський шлях.

Контекст

Газ є ключем до планів Кремля щодо збільшення експорту, поповнення державної скарбниці та фінансування війни, але для цього потрібна велика частка світового ринку СПГ, після фактичного припинення прибуткової європейської трубопровідної торгівлі. 

На сьогодні планам розширення перешкоджають санкції США, які не дозволяють іноземним компаніям входити в країну та припиняють постачання спеціалізованих льодохідних суден, які необхідні для досягнення арктичних обʼєктів.

Нові європейські обмеження, що вводяться наступного року і обмежують доступ до портів, ще більше ускладнюють нинішній ланцюжок постачань.

Росія, яка є четвертим за величиною експортером СПГ, має всі підстави продовжувати пошук альтернативних маршрутів виходу на ринок. США ввели окремі санкції, щоб запобігти початку експорту з нового обʼєкта «Арктик СПГ 2», розробленого найбільшим російським експортером скрапленого газу «Новатеком».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд