Зустріч представників країн "Великої сімки" на італійському острові Капрі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Країни G7 повернуться до питання використання російських активів на користь України у середині червня

Зустріч представників країн "Великої сімки" на італійському острові Капрі Фото Getty Images

Країни G7 обговорять питання використання заморожених російських активів для допомоги Україні на зустрічі в середині червня у Швейцарії. Про це йдеться у комюніке на підтримку України за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн «Групи семи» на Капрі. Держсекретар США Ентоні Блінкен за підсумками зустрічі сказав, що пошук рішення триває і це станеться «рано чи пізно», пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Країни G7 продовжать вивчати всі можливі шляхи допомоги Україні в отриманні компенсації від Росії, відповідно до норм міжнародного права, йдеться у документі.
  • «Згідно з проханням лідерів, ми продовжимо нашу роботу та надамо пропозиції напередодні Апулійського саміту щодо всіх можливих шляхів і варіантів, за допомогою яких заморожені російські суверенні активи можуть бути використані для підтримки України відповідно до наших відповідних правових систем і міжнародного права», – зазначається у комюніке. 
  • Водночас країни «Великої сімки» наголошують, що «Росія має заплатити за шкоду та спустошення, які вона завдає». 
  • Пошук способу використати заморожені російські активи для України триває і це станеться «рано чи пізно», заявив держсекретар США Ентоні Блінкен за підсумками зустрічі.

Контекст

Більшість заморожених російських грошей перебуває в ЄС, зокрема, близько €190 млрд в активах російського центрального банку, що зберігаються в Euroclear, центральному депозитарії цінних паперів, що базується у Брюсселі. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

Водночас США та Велика Британія підштовхують ЄС до конфіскації всіх заморожених активів, а Бельгія пропонувала використовувати ці активи як заставу для випуску облігацій. Нещодавно у Вашингтоні висунули нову ініціативу, яка полягає у тому, щоб залучити позикові кошти під майбутні доходи.

Голова ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що пропозиції США щодо використання заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні можуть порушувати міжнародне право. Коментар Лагард свідчить про розкол між союзниками України у цьому питанні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні