Категорія
Новини
Дата

ПАРЄ закликала вилучити заморожені російські активи на користь України

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одностайно проголосувала за резолюцію із закликом передати заморожені російські активи на відновлення України, йдеться у повідомленні органу.

Ключові факти

  • Ухвалений документ пропонує створити міжнародний трастовий фонд, куди переведуть вилучені в Росії кошти, щоб потім використати їх для допомоги Україні. Передбачається, що розподіл авуарів проходитиме в межах міжнародного компенсаційного механізму, який має бути розроблений під егідою Ради Європи.
  • У проєкті резолюції йшлося, що Росія як країна-агресор зобовʼязана надати «повну компенсацію» за шкоду, завдану її протиправними діями, які призвели до загибелі людей та руйнування інфраструктури в Україні.
  • Документ пропонує створити «неупереджену та ефективну міжнародну комісію» для розгляду позовів, поданих Україною, а також фізичними та юридичними особами, які постраждали від війни.

Контекст

Більшість заморожених російських грошей перебуває в ЄС, зокрема близько €190 млрд в активах російського центрального банку, що зберігаються в Euroclear, центральному депозитарії цінних паперів, що базується у Брюсселі. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

Водночас США та Велика Британія підштовхують ЄС до конфіскації всіх заморожених активів, а Бельгія пропонувала використовувати ці активи як заставу для випуску облігацій. Нещодавно у Вашингтоні висунули нову ініціативу, яка полягає у тому, щоб залучити позикові кошти під майбутні доходи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні