Категорія
Новини
Дата

ПАРЄ закликала вилучити заморожені російські активи на користь України

1 хв читання

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одностайно проголосувала за резолюцію із закликом передати заморожені російські активи на відновлення України, йдеться у повідомленні органу.

Ключові факти

  • Ухвалений документ пропонує створити міжнародний трастовий фонд, куди переведуть вилучені в Росії кошти, щоб потім використати їх для допомоги Україні. Передбачається, що розподіл авуарів проходитиме в межах міжнародного компенсаційного механізму, який має бути розроблений під егідою Ради Європи.
  • У проєкті резолюції йшлося, що Росія як країна-агресор зобовʼязана надати «повну компенсацію» за шкоду, завдану її протиправними діями, які призвели до загибелі людей та руйнування інфраструктури в Україні.
  • Документ пропонує створити «неупереджену та ефективну міжнародну комісію» для розгляду позовів, поданих Україною, а також фізичними та юридичними особами, які постраждали від війни.

Контекст

Більшість заморожених російських грошей перебуває в ЄС, зокрема близько €190 млрд в активах російського центрального банку, що зберігаються в Euroclear, центральному депозитарії цінних паперів, що базується у Брюсселі. З початку війни вони принесли прибуток у розмірі €3,85 млрд, і країни ЄС обговорювали використання цього прибутку для допомоги Україні.

Водночас США та Велика Британія підштовхують ЄС до конфіскації всіх заморожених активів, а Бельгія пропонувала використовувати ці активи як заставу для випуску облігацій. Нещодавно у Вашингтоні висунули нову ініціативу, яка полягає у тому, щоб залучити позикові кошти під майбутні доходи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні