Категорія
Новини
Дата

Країни «Великої сімки» домовились зменшити залежність від Росії у сфері атомної енергії

Міністри енергетики «Великої сімки» заявили, що їхні країни братимуть участь у багатосторонніх зусиллях щодо просування диверсифікованого ланцюжка поставок палива, вільного від впливу Росії, йдеться в спільній заяві, пише Bloomberg. Також G7 має намір сприяти країнам, які прагнуть диверсифікації поставок.

Ключові факти

  • Група країн із розвиненою економікою, до якої входять США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Канада, Японія та Італія, досягла угоди у вівторок у рамках зустрічі під головуванням Італії.
  • «Велика сімка» домовилася працювати над зменшенням своєї залежності від цивільних товарів з РФ, повʼязаних з атомною енергією.
  • Міністри також зобовʼязалися просувати термоядерний синтез як майбутнє джерело енергії поряд із зусиллями регулювання.
  • Німеччина раніше заперечувала проти будь-якої згадки атомної енергетики в рамках ініціатив групи з так званого «зеленого переходу».
  • Зустріч знаменує собою поворотний момент для країн, які прагнуть намітити стійкий шлях подальшого задоволення своїх енергетичних потреб, відмовившись від газу, після вторгнення Росії в Україну.
  • Міністри також домовилися про мету поетапної відмови від використання вугілля у виробництві електроенергії у першій половині 2030-х років, йдеться у заяві.

Контекст

За даними Міністерства енергетики, Росія постачала майже чверть збагаченого урану, що використовується для палива у більш ніж 90 комерційних реакторів, що робить її головним іноземним постачальником. 

Ці продажі приносять Росії близько $1 млрд на рік, і Білий дім заявив, що залежність від російського урану створює ризик для економіки США. У той же час заміна цих поставок може виявитися складним завданням і призведе до підвищення вартості збагаченого урану на 20%.

Після вторгнення в Україну російський ядерний експорт зріс, що збільшило доходи Кремля та зміцнило його вплив на глобальних покупців, оскільки США та їхні союзники ухиляються від запровадження санкцій щодо цієї галузі.

Напередодні стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена розглядає питання про заборону імпорту збагаченого російського урану. Актуальність цієї проблеми додає той факт, що $2,7 млрд, виділених Конгресом раніше цього року на підтримку вітчизняної уранової промисловості, залежать від обмежень чи заборони на збагачений російський уран, які вводяться в дію або законом, або адміністративними заходами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні