Категорія
Новини
Дата

Криптоброкерська компанія Gemini поверне клієнтам $1,1 млрд і заплатить штраф для врегулювання позову у США

Криптовалютна біржа Gemini поверне не менше $1,1 млрд своїм клієнтам та заплатить штраф у розмірі $37 млн у рамках угоди з Департаментом фінансових послуг Нью-Йорка (NYDFS), пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Угода означає, що клієнти Gemini Earn, які не мали доступу до коштів, що зберігаються на цих рахунках з кінця 2022 року, стали на крок ближче до відновлення доступу до своїх грошей.
  • У середу NYDFS заявила, що зберігає за собою право подати подальші позови проти Gemini, якщо компанія не виконає своє зобовʼязання щодо повернення клієнтам не менше $1,1 млрд після вирішення справи про банкрутство Genesis. 
  • NYDFS повідомив, що Gemini не контролювала та не проводила комплексну перевірку Genesis протягом усього терміну дії програми Earn, а також не підтримувала адекватні резерви.
  • «Gemini не змогла провести комплексну перевірку нерегульованої третьої сторони, пізніше звинуваченої в масовому шахрайстві, що завдало шкоди клієнтам Earn, які раптово втратили доступ до своїх активів після того, як Genesis Global Capital пережила фінансову кризу», – сказано у заяві NYDFS.
  • Регулятор назвав сьогоднішнє рішення перемогою для клієнтів Earn, «які мають право на активи, що вони довірили Gemini».
  • У своєму блозі Gemini заявила, що останні 15 місяців невпинно працювала, захищаючи інтереси користувачів Earn і домагаючись повернення їхніх активів.
  • «Gemini дякує Департаменту фінансових послуг Нью-Йорка (DFS) за його роль у цьому врегулюванні, яке забезпечує відшкодування для користувачів Earn», – повідомила компанія.

Контекст

Gemini управляють близнюки Кемерон і Тайлер Вінклвосс, відомі своїм судовим позовом проти генерального директора Meta Platforms Марка Цукерберга. 

Genesis Global Capital особливо сильно постраждала від раптового краху криптовалютної біржі FTX у листопаді. Тоді ж Genesis зупинила виведення коштів учасників програми, оскільки не змогла виконати їхні запити, які різко збільшилися. За даними SEC, на той момент у програмі Gemini Earn було задіяно активи 340 000 інвесторів на загальну суму $900 млн.

Торік американський регулятор подав до суду на криптоброкерські компанії Genesis Global Capital та Gemini Trust Co. за порушення правил поводження з цінними паперами. Комісія з цінних паперів та бірж США (SEC) заявляла, що компанії незаконно збирали мільярди доларів від інвесторів за допомогою програми Gemini Earn, яка дає змогу клієнтам позичати свої активи в обмін на процентні виплати. 

Програма дозволяла клієнтам криптовалютної біржі Gemini позичати активи брокеру Genesis під ставку 8%. Gemini отримувала комісійні за організацію позики, розмір яких сягав 4,29%, стверджує SEC.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні