Премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Лейбористи виграли вибори у Великій Британії вперше за 14 років. Ріші Сунак залишить пост премʼєр-міністра

1 хв читання

Премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак Фото Getty Images

Лейбористська партія отримала більшість у Палаті громад Великої Британії та сформує наступний уряд. Премʼєр-міністр Ріші Сунак визнав поразку правлячої Консервативної партії. Лідер Лейбористської партії Кір Стармер привітав однопартійців з перемогою і замінить Сунака на посаді премʼєр-міністра, пише BBC.

Змін політики Лондона щодо підтримки Києва не очікується. Раніше лідери лейбористів заявляли про прихильність до України.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Лейбористська партія може отримати 410 із 650 місць у парламенті. Правляча Консервативна партія отримає лише 131 місце, що є найгіршим результатом партії у післявоєнній історії. Ліберальні демократи можуть претендувати на 61 мандат, Шотландська національна партія – на десять, свідчать дані екзитполів.
  • Сунак взяв на себе відповідальність за поразку Консервативної партії. Він зазначив, що британський народ виніс «протверезний вердикт». «Я вирушаю до Лондона, де докладніше розповім про сьогоднішній результат, перш ніж покину пост премʼєр-міністра», – сказав премʼєр.
  • Він наголосив, що передача влади з рук у руки «пройде в мирній і впорядкованій манері, з доброю волею з усіх боків».
  • Стармер сказав прихильникам лейбористів, що країна прокидається від «сонячного світла надії». За його словами, країна «готова до змін», які «починаються просто тут. «Це ваша демократія, ваша спільнота і ваше майбутнє. Ви проголосували, і тепер нам час діяти», – заявив лідер Лейбористської партії.
Лейбористи виграли вибори у Великій Британії вперше за 14 років. Ріші Сунак залишить пост премʼєр-міністра /Фото 1

Лідер лейбористів сер Кейр Стармер (справа) та кандидат у парламент від Кармартенширу Марта О’Ніл в останній день кампанії 3 липня 2024 року. Фото: Getty Images

  • Місця у парламенті на цей момент втратили вже сім членів чинного кабміну, включно з лідеркою консерваторів у Палаті громад Пенні Мордаунт, повідомив Sky News. Серед них також – міністр оборони Грант Шеппс, міністр освіти Джилліан Кіган, міністр юстиції Алекс Чок, міністр культури Люсі Фрейзер, головний партійний організатор Саймон Гарт і міністр у справах ветеранів Джонні Мерсер. При цьому премʼєр Сунак зміг переобратися в Палату громад від свого округу Річмонд у Північному Йоркширі.

Контекст

Це перші парламентські вибори у Великій Британії відтоді, як країна офіційно вийшла з ЄС 2020 року.

Консервативна партія перебувала при владі 14 років, здобувши перемогу на чотирьох останніх виборах поспіль. 

Лейбористи востаннє вигравали вибори в 2005 році. На виборах 2019 року лейбористи здобули лише 202 місця, що стало їхнім найгіршим результатом із 1935 року.

Сунак став 57-м премʼєр-міністром Великої Британії у жовтні 2022 року. Він увійшов на Даунінг-стріт як наймолодший глава уряду (42 роки) за останні два століття. Його попередниця Ліз Трасс пробула на посаді 49 днів

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд