Категорія
Новини
Дата

«Лукойл» оформлює на інші напрямки нафту, яка раніше йшла по «Дружбі» в Європу – росЗМІ

1 хв читання

Російська нафтовидобувна компанія «Лукойл» оформлює на інші напрямки нафту, яка раніше транспортувалася нафтопроводом «Дружба» в Угорщину і далі в Словаччину. Про це пише «Інтерфакс» із посиланням на джерело в галузі.

«Лукойл» – одна з найбільших нафтовидобувних компаній в РФ – сплачує значні податки до бюджету країни-агресора, з якого фінансується війна проти України.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Нафта йде у відповідності до заявок, які прийняті до транспортування, сказав співрозмовник журналістам.
  • Він уточнив, що в липні «Лукойл» не відновив трубопровідних постачань у напрямку Угорщини. 
  • Наразі отримувачі ведуть переговори з вантажовідправником щодо купівлі у нього нафти на кордоні РФ і України, зазначив співрозмовник.

Контекст

Інформацію про нібито припинення транзиту в Угорщину опублікувало 17 липня видання Bloomberg з посиланням на заяву угорського міністра закордонних справ Петера Сіярто в кулуарах засідання ООН у Нью-Йорку після того, як той зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Причиною назвали посилення українських санкцій проти «Лукойла».

18 липня про зупинку транзиту від «Лукойла» заявила й Словаччина. 22 липня премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо пригрозив заблокувати постачання дизельного пального в Україну, якщо Київ «продовжить блокувати транзит російської нафти нафтопроводом «Дружба».

Разом з тим 18 липня пресслужба «Укртранснафти» у відповіді на запит Forbes повідомила, що транзит нафти до ЄС через територію України здійснюється у плановому режимі.

Посилення санкцій проти російського «Лукойла» в червні не вплинуло на обсяги транзиту нафти через Україну, заявив голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов на Zoom-зустрічі з інвесторами 22 липня. 

Угорщина, Словаччина та Чехія отримали виняток з європейського ембарго на нафту з РФ і продовжували імпортувати її нафтопроводом «Дружба». Сумарно ці країни закуповують по трубі 1,1 млн т російської нафти щомісяця, або приблизно 250 000 барелів на добу. З цих обсягів по 450 000 т на місяць отримують Угорщина і Словаччина, а решта – близько 200 000 т – надходить до Чехії. На «Лукойл» припадає більш ніж третина прокачування «Дружбою».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд