Категорія
Новини
Дата

«Лукойл» перенаправляє нафту на трубопровід КТК через санкції ЄС – Reuters

Російський «Лукойл» припинить експорт нафти зі своїх каспійських родовищ трубопроводом Баку-Тбілісі-Джейхан (БТД) і перенаправить його до системи Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) з грудня через західні санкції, пише Reuters із посиланням на чотири джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ембарго Європейського Союзу з 5 грудня забороняє європейським покупцям купувати та транспортувати російську нафту.
  • Експорт нафти з КТК, який є основним маршрутом для казахстанської нафти, не підпадає під заборону.
  • «Російська нафта йде з БТД, причина – санкції, БТД не пропускає російську нафту», – сказало одне із джерел. Інші, які говорили на умовах анонімності, заявили, що рішення було ухвалене західними акціонерами трубопроводу.
  • «Лукойл» постачає нафту на Баку-Тбілісі-Джейхан зі своїх родовищ на Каспії — імені Юрія Корчагіна та імені Володимира Філановського. Обсяг експорту з родовищ за маршрутом становить близько 2 млн т на рік.
  • Експорт нафти «Лукойлу» через КТК зросте до 660 000 т у грудні з 364 000 т у листопаді.

Контекст

ЄС ввів санкції щодо морського імпорту російської нафти, які набудуть чинності 5 грудня. У той же день ЄС і Великобританія мають намір заборонити своїм компаніям здійснювати перевезення, фінансування та страхування танкерів, які перевозять російську нафту, виняток робитимуть для нафти, яка дешевша за встановлену цінову стелю. Наразі у ЄС обговорюють діапазон цін у $65–70 за барель. Президент України Володимир Зеленський вважає виправданим рівень обмеження цін на російську нафту на рівні $30 за барель.

КТК є основним маршрутом експорту казахстанської нафти, частку якого припадає понад 80% від загального обсягу. Близько 10% нафти, що транспортується Каспійськи трубопровідним консорціумом, має російське походження

Баку-Тбілісі-Джейхан має пропускну здатність 1 млн барелів на добу, але використовується не повністю. Цього року експорт заплановано на рівні 660 000 барелів на добу.

Наприкінці серпня КТК, який постачає нафту з Казахстану через Росію на світові ринки, оголосив про зупинку експорту з двох із трьох його нафтоналивних причалів через пошкодження виносних причальних пристроїв. Нафтові компанії, такі як ExxonMobil і Chevron, були змушені знову скоротити експорт казахстанської нафти через Росію через пошкоджене обладнання.

Казахстану вже довелося скоротити видобуток нафти навесні, коли КТК припинив відвантаження з двох причалів через пошкодження. КТК кілька разів скорочувала експорт протягом року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні