Категорія
Новини
Дата

Росія скоротила транзит нафти з Казахстану через пошкодження обладнання

Каспійський трубопровідний консорціум (КТК), який постачає нафту з Казахстану через Росію на світові ринки, оголосив про зупинку експорту з двох із трьох його нафтоналивних причалів через пошкодження виносних причальних пристроїв, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Нафтові компанії, такі як ExxonMobil і Chevron, будуть змушені знову скоротити експорт казахстанської нафти через Росію через пошкоджене обладнання, повідомив у понеділок оператор трубопроводу.
  • Завантаження нафти здійснюється лише через третій виносний причальний пристрій, тому запити на відвантаження нафти буде скорочено.
  • Два джерела, знайомі з цим питанням, повідомили Reuters, що через один причал оператор може обслуговувати менше ніж 70% нормальної пропускної спроможності терміналу, внаслідок чого Казахстану, який використовує КТК як основний маршрут для експорту своєї нафти, загрожує скорочення видобутку.
  • Казахстану вже довелося скоротити видобуток нафти навесні, коли КТК припинив відвантаження з двох причалів через пошкодження.
  • КТК кілька разів скорочувала експорт протягом останніх шести місяців.
  • Раніше цього місяця компанія заявила, що постачання через її систему значно скоротилося через ремонтні роботи на казахстанських проєктах Кашаган і Тенгіз.
  • Збої в роботі КТК цього року змусили деяких виробників нафти вести переговори щодо альтернативних маршрутів постачання. 

Контекст

Експорт казахстанської нафти становить понад 1% світових поставок, або приблизно 1,4 млн барелів на добу.

Протягом 20 років казахстанську нафту поставляли трубопроводом КТК до російського чорноморського порту Новоросійськ, що забезпечує вихід на світовий ринок. Основними акціонерами КТК є «Транснєфть» (24%), «КазМунайГаз» (19%), Chevron Caspian Pipeline Consortium Company (15%) та Lukarco BV (12,5%).

У липні російський суд пригрозив закрити КТК, внаслідок чого уряд Казахстану й великі іноземні виробники завбачливо уклали контракти з іншими транзитерами.

Казахстан окремо експортує до 1 млн т, або 250 000 барелів на добу, нафти марки Urals через російську трубопровідну систему до портів Чорного та Балтійського морів.

У серпні стало відомо, що казахстанська державна нафтова компанія «КазМунайГаз» веде попередні переговори з торговим підрозділом азербайджанської державної компанії SOCAR про дозвіл на продаж 1,5 млн т казахстанської нафти на рік через азербайджанський трубопровід, яким доставляється нафта в турецький середземноморський порт Джейхан.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні