Зеленський вважає виправданою ціну на рівні $30 за барель на російську нафту /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Зеленський вважає виправданою ціну на рівні $30 за барель на російську нафту

Shutterstock

Президент України Володимир Зеленський вважає виправданим рівень обмеження цін на російську нафту на рівні $30 за барель, про це він заявив під час виступу на міжнародному симпозіумі «Європейська ідея», пише «Інтерфакс–Україна». Наразі у ЄС обговорюють діапазон цін у $65–70 за барель.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Обмеження цін на російську нафту – звучать $60-70 за барель – це, безперечно, піддавки. Більше схоже на намагання щось зобразити, ніж зробити. Я вдячний нашим балтійським та польським колегам за їхні пропозиції. Обмеження цін на рівні $30 за барель є більш слушною пропозицією», — сказав він.
  • Reuters повідомляє, що Польща хоче, щоб стеля цін була встановлена на рівні $30, аргументуючи це тим, що при собівартості видобутку в Росії, яка, за деякими оцінками, становить $20 за барель, пропозиція G7 принесе Москві надто багато прибутку. Литва та Естонія підтримують Польщу.
  • За словами Зеленського, «коли ми перебудовуємо енергетику, щоб вистояти проти російського терору, – це перебудова Європи. Коли ми відбудовуємо нашу інфраструктуру, соціальні об’єкти, житло, щоб забезпечити українців, ми даємо стимул усій Європі працювати для себе разом із нами».
  • «Коли ми шукаємо й знаходимо нові логістичні, виробничі й торговельні можливості для України, ми шукаємо й знаходимо їх для всіх, хто з нами співпрацює. Ми робимо це нарівні. Ми робимо це заради наших спільних інтересів», – сказав він.
  • Президент додав, що наразі Україна має подолати ключовий виклик. «Ми маємо пройти цю зиму — зиму, яку всі згадуватимуть», – заявив Зеленський.

Контекст

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Водночас Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7. Зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

Країни G7 та Австралія домовилися встановити граничну ціну на російську сиру нафту на фіксованому рівні, а не на плаваючому, що змінюється залежно від базових цін на нафту, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

За два тижні до набрання чинності санкціями Євросоюзу Росія вже втратила понад 90% свого ключового ринку нафти в північних країнах блоку, який раніше був опорою поставок з балтійських та арктичних терміналів.

Європейський союз помʼякшив свою останню пропозицію щодо обмеження цін на експорт нафти з Росії, відклавши її повноцінну реалізацію та помʼякшивши ключові положення про доставку, пише Bloomberg. Блок обговорює обмеження ціни на російську нафту на рівні $65–70 за барель, повідомляють агентству джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні