ЄС помʼякшує план щодо обмеження цін на російську нафту. Розглядається діапазон $65–70 – Bloomberg
Категорія
Новини
Дата

ЄС помʼякшує план щодо обмеження цін на російську нафту. Розглядається діапазон $65–70 – Bloomberg

Європейський Союз помʼякшив свою останню пропозицію щодо обмеження цін на експорт нафти з Росії, відклавши її повноцінну реалізацію та помʼякшивши ключові положення про доставку, пише Bloomberg. Блок обговорює обмеження ціни на російську нафту на рівні $65–70 за барель, повідомляють агентству джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з документом, з яким ознайомився Bloomberg, блок запропонував додати 45-денний перехід до обмеження. Запропонований пільговий період застосовуватиметься до нафти, завантаженої до 5 грудня – дати, коли мають набути чинності нафтові санкції, – і розвантаженої до 19 січня.
  • Остання пропозиція послаблює кілька елементів обмеження, які були викладені в останньому пакеті санкцій блоку, у тому числі ті, які могли б накласти безстрокові обмеження на судна, що перевозять російську нафту за ціною, яка перевищує встановлену межу. Штрафи для цих судів тепер будуть обмежені 90-денним періодом та застосовуватимуться лише до російської нафти.
  • Посли ЄС зустрічаються у середу з метою затвердження обмежень. Очікується, що на зустрічі дипломати також обговорять рівень цін. Якщо вони підтримають пропозицію, ЄС та «Велика сімка» можуть оголосити про це у той же день.
  • Обмеження заборонить компаніям надавати послуги доставки та інші послуги, такі як страхування, посередництво та фінансову допомогу, необхідні для транспортування російської нафти в будь-яку точку світу, якщо тільки нафта не буде продана нижче за погоджений поріг.
  • За словами високопосадовця Мінфіну США, обмеження буде встановлено з використанням історичних даних про ціни на російську нафту та поточний стан ринку. Чиновник, який поінформував журналістів на умовах анонімності в середу, сказав, що ціна може переглядатися кожні кілька місяців, але очікується, що вона залишиться вищою за ціну виробництва. Управління казначейства з контролю за іноземними активами, яке займається політикою санкцій США, випустило оновлені галузеві рекомендації у вівторок перед рішенням ЄС. 
  • ЄС також пропонує 90-денний перехідний період у разі будь-яких майбутніх змін рівня цінової межі.
  • Європейський союз обговорює обмеження ціни на російську нафту на рівні $65–70 за барель, повідомляють джерела. Діапазон набагато вищий за собівартість виробництва в Росії і вище, ніж вимагали деякі країни.
  • Очікується, що країни «Великої сімки» погодяться на цей рівень, але кілька дипломатів ЄС заявили, що він надто високий.

 Контекст

ЄС ввів санкції щодо морського імпорту російської нафти, які набудуть чинності 5 грудня. У той же день ЄС і Великобританія мають намір заборонити своїм компаніям здійснювати перевезення, фінансування та страхування танкерів, які перевозять російську нафту, виняток робитимуть для нафти, яка дешевша за встановлену цінову стелю.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Нещодавно Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

Країни G7 та Австралія домовилися встановити граничну ціну на російську сиру нафту на фіксованому рівні, а не на плаваючому, що змінюється залежно від базових цін на нафту, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

За два тижні до набрання чинності санкціями Євросоюзу Росія вже втратила понад 90% свого ключового ринку нафти в північних країнах блоку, який раніше був опорою поставок з балтійських та арктичних терміналів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні