Категорія
Новини
Дата

Морський порт «Усть-Дунайськ» продали на аукціоні за 200 млн грн. У ході торгів ціна зросла втричі

1 хв читання

Фонд державного майна продав на онлайн-аукціоні в системі «Прозорро.Продажі» морський порт «Усть-Дунайськ» за 200 млн грн. Це відбулося вперше за часів незалежності України, повідомила пресслужба ФДМУ. 

Ключові факти

  • Вартість «Усть-Дунайська» зросла більш ніж у три рази – з 60 млн грн стартової ціни до 201 млн грн переможної, зазначили у Фонді. За право приватизації порту в торгах змагалися вісім учасників. Переможцем конкурсу стало ТОВ «Еліксир Україна» із Вінниці.
  • З 1 квітня порт відновив роботу і з того часу перевалив на експорт 153 000 т зерна та 58 300 т імпортних споживчих товарів при проєктній спроможності в 4,1 млн т. Фактично сьогодні порт працює лише на 5% своїх потужностей.
  • Голова ФДМ Рустем Умєров зазначив, що порт «Усть-Дунайськ» одним із перших відновив роботу після початку повномасштабного вторгнення російської армії. «У нього великий потенціал для розвитку українського експорту продовольства. Але для цього потрібні інвестиції, які може принести приватний бізнес», – наголосив він.
  • Це перший порт, приватизований у системі «Прозорро.Продажі», заявив Олексій Соболев, директор ДП «Прозорро.Продажі». «У понад два рази вища конкуренція, ніж у середньому на приватизаційних аукціонах, і кратне зростання ціни – підтвердження готовності бізнесу змагатися за такі активи», – зазначив він.
  • Переможець має 20 робочих днів на сплату вартості лота після дня завершення аукціону. Тільки після надходження коштів до бюджету підписується договір купівлі-продажу.

Контекст

За січень–вересень 2022 року «Усть-Дунайськ» отримав 848 000 грн чистого прибутку. За 11 місяців він сплатив понад 9 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.

Порт складається з трьох активів – самого порту у м. Вилкове Одеської області, портопункту «Кілія» в однойменному місті і бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш. 

Безпосередньо вантажно-розвантажувальні роботи проводяться в портопункті «Кілія», який розташований на 54 км річки Дунай. Паспортні глибини біля причалу – 3 м, фактичні – 1,5 м.

ТОВ «Еліксир Україна» займається оптовою торгівлею хімічними продуктами, а також сільським господарством – обробленням насіння, торгівлею зерном тощо, свідчать дані Youcontrol. Статутний капітал фірми – 21 млн грн. Власник компанії – Валерій Віхренко, який, зокрема, повʼязаний із агрокомпанією «Вімексім».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні