Категорія
Новини
Дата

Морський порт «Усть-Дунайськ» продали на аукціоні за 200 млн грн. У ході торгів ціна зросла втричі

Фонд державного майна продав на онлайн-аукціоні в системі «Прозорро.Продажі» морський порт «Усть-Дунайськ» за 200 млн грн. Це відбулося вперше за часів незалежності України, повідомила пресслужба ФДМУ. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вартість «Усть-Дунайська» зросла більш ніж у три рази – з 60 млн грн стартової ціни до 201 млн грн переможної, зазначили у Фонді. За право приватизації порту в торгах змагалися вісім учасників. Переможцем конкурсу стало ТОВ «Еліксир Україна» із Вінниці.
  • З 1 квітня порт відновив роботу і з того часу перевалив на експорт 153 000 т зерна та 58 300 т імпортних споживчих товарів при проєктній спроможності в 4,1 млн т. Фактично сьогодні порт працює лише на 5% своїх потужностей.
  • Голова ФДМ Рустем Умєров зазначив, що порт «Усть-Дунайськ» одним із перших відновив роботу після початку повномасштабного вторгнення російської армії. «У нього великий потенціал для розвитку українського експорту продовольства. Але для цього потрібні інвестиції, які може принести приватний бізнес», – наголосив він.
  • Це перший порт, приватизований у системі «Прозорро.Продажі», заявив Олексій Соболев, директор ДП «Прозорро.Продажі». «У понад два рази вища конкуренція, ніж у середньому на приватизаційних аукціонах, і кратне зростання ціни – підтвердження готовності бізнесу змагатися за такі активи», – зазначив він.
  • Переможець має 20 робочих днів на сплату вартості лота після дня завершення аукціону. Тільки після надходження коштів до бюджету підписується договір купівлі-продажу.

Контекст

За січень–вересень 2022 року «Усть-Дунайськ» отримав 848 000 грн чистого прибутку. За 11 місяців він сплатив понад 9 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.

Порт складається з трьох активів – самого порту у м. Вилкове Одеської області, портопункту «Кілія» в однойменному місті і бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш. 

Безпосередньо вантажно-розвантажувальні роботи проводяться в портопункті «Кілія», який розташований на 54 км річки Дунай. Паспортні глибини біля причалу – 3 м, фактичні – 1,5 м.

ТОВ «Еліксир Україна» займається оптовою торгівлею хімічними продуктами, а також сільським господарством – обробленням насіння, торгівлею зерном тощо, свідчать дані Youcontrol. Статутний капітал фірми – 21 млн грн. Власник компанії – Валерій Віхренко, який, зокрема, повʼязаний із агрокомпанією «Вімексім».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні