Категорія
Новини
Дата

Малі польські фермери не витримують конкуренції. Аграрний міністр Польщі розповів про причини та наслідки «зернового конфлікту»

Чеслав Секерський, міністр сільського господарства Польщі /Getty Images

Чеслав Секерський, міністр сільського господарства Польщі Фото Getty Images

Відкриття ринку ЄС в 2022-му для української агропродукції поставило польських фермерів на межу банкрутства, заявив в інтерв’ю для Forbes міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський. Польські сімейні ферми не в змозі конкурувати з великими українськими холдингами, зазначив він.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Після відкриття ринку ЄС для української агропродукції Польща однією з перших відчула дестабілізацію свого ринку через надмірний потік товарів з України, які, за словами Секерського, виробляються не за тими суровими стандартами, які застосовуються до фермерів ЄС.
  • Дестабілізація ринків та неможливість продати зерно призвела до протестів фермерів, багато господарств стикнулось з ризиками банкрутства. 
  • Середній розмір ферми в Польщі – близько 12 га, в Україні ферми належать переважно міжнародним холдингам та мають сотні тисяч гектарів. «Як польським сімейним фермам конкурувати з ними?» – наголосив міністр сільського господарства Польщі.
  • «Поляки не приймають потік продуктів, які виробляються українськими олігархічними холдингами, дуже часто зареєстрованими за межами України», – зазначив Секерський. «Єдиний спосіб досягти консенсусу – це перемовини, які тривають. Він має бути заснований на взаєморозумінні, врахуванні спільних інтересів», – додав він.

Контекст

Держбюджет у лютому недоотримав 7,7 млрд грн митних надходжень через блокування польськими протестувальниками пунктів пропуску на західному кордоні. 

13 березня Європарламент схвалив пропозицію Єврокомісії щодо продовження лібералізації торговельного режиму з Україною і Молдовою до 5 червня 2025 року. Водночас нові правила дозволять Брюсселю реагувати на зміни на ринку ЄС через український імпорт.

Україна прийме обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити політичну суперечку з Польщею, але натомість закликає Брюссель заборонити імпорт російського зерна, заявив раніше заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні