Категорія
Новини
Дата

Малюська розповів про процедуру конфіскації активів росіян, які потрапили під санкції РНБО

Міністерство юстиції почне роботу над санкційним переліком, який РНБО проголосувало 30 вересня, одразу після затвердження його указом президента України. Процедура підготовки одного кейсу може тривати декілька місяців, сказав в інтервʼю Forbes міністр юстиції Денис Малюська.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • РНБО повинно сформувати санкційний перелік та передати його до Офісу президента, а далі президент має видати окремий указ, каже Малюська. «Як тільки ми будемо розуміти прізвища, одразу почнемо збирати докази щодо наявності активів та можливості їх конфіскації», – додає міністр юстиції.
  • Процес підготовки однієї санкційної справи та скерування її до суду може займати декілька місяців. Нам потрібно встановити одразу максимально широке коло активів, щоб не ходити до суду три рази з однією й тією самою справою, каже Малюська. «Ми орієнтовані на швидкий розгляд у ВАКС, а для цього потрібна бездоганна доказова база», – додає міністр.
  • Малюська не згоден з тим, що РНБО зволікає із санкціями, бо у цьому процесі може виникати багато протиріч. Згадаймо дискусії навіть річної давнини – скільки каменів летіло у РНБО з тим, що санкції накладаються з політичних міркувань чи з не надто досконалим поясненням, чому під них потрапила та чи інша особа, каже Малюська.
  • При накладанні санкцій потрібно враховувати три типи аргументів, зазначає Малюська. Політичний – суспільство вимагає конфіскації активів у росіян, що під час війни виглядає логічним. Юридичний, який потребує чіткої доказової бази. Економічний аргумент – що робити з активами після конфіскації та чи здатна держава ефективно керувати ними. 

Контекст

30 вересня РНБО ухвалила нові санкції проти значної кількості росіян. «До санкційних списків, які опрацьовувалися «довгий час», увійшли тисячі фізичних і юридичних осіб країни-агресора, зокрема, олігархи, чиновники, депутати Державної думи, промислові компанії», – заявив за кілька годин після засідання секретар РНБО Олексій Данілов.

За даними співрозмовників Forbes у правоохоронних органах, у списку – співвласник Альфа-Банку та «Київстар» Михайло Фрідман, Олег Дерипаска, з яким повʼязують Миколаївський глиноземний завод, а також українці Віктор Медведчук, Оксана Марченко, Віктор Янукович та Сергій Курченко.

Цим рішенням Україна фактично віддзеркалила міжнародні санкції, накладені на росіян упродовж війни, розповідають співрозмовники Forbes, дотичні до міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань реалізації державної санкційної політики. «Загалом у переліку близько 1300 осіб», – каже один із членів МРГ на правах анонімності.

МРГ – структура, яку створив уряд 30 серпня, аби прискорити процес накладення санкцій на росіян, щодо яких ще з лютого-березня діють рішення США, ЄС та інших країн-партнерів.

Україна тривалий час зволікала з антиросійськими санкціями. «Питання не в списку, а в достатності доказової бази для прийняття рішення РНБО, введення цього рішення в дію указом президента та доведення легітимності санкції у ВАКС», – пояснював в інтервʼю Forbes заступник очільника Офісу президента Андрій Смирнов.

Зрештою, до українського санкційного пакету увійшли російські олігархи, члени їхніх сімей та бізнес-партнери, які вже є у міжнародних санкційних списках ЄС та G7, кажуть співрозмовники в Офісі президента та Нацагентстві із запобігання корупції. Обидва попросили не згадувати їхніх імен у цій статті.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні