Категорія
Новини
Дата

Малюська розповів, як зміниться урядовий законопроєкт про БЕБ та коли його розгляне парламент

Законопроєкт про реформу Бюро економічної безпеки можуть розглянути у парламенті наступного пленарного тижня, уряд готовий врахувати всі зауваження міжнародних партнерів, розповів в інтервʼю Forbes Ukraine міністр юстиції Денис Малюська

Головні факти 

  • Оновлений урядовий законопроєкт передбачатиме переатестацію співробітників у перший рік після обрання голови БЕБ. На цій нормі наполягали міжнародні партнери. Хоча зробити це буде складно, каже міністр. «Багато патріотичних та мотивованих людей, які б могли працювати в БЕБ, зараз воюють. Проблема з кадрами є на рівні всіх органів. В тому числі й у Мінʼюсті», – пояснює Малюська.  
  • Зараз У БЕБ з 4000 необхідних фахівців працює лише близько тисячі співробітників. Не зрозуміло чи можна ще 3000 знайти на ринку, стверджує міністр юстиції. «Не час переатестовувати існуючих працівників, бо може не залишитися взагалі нікого», – застерігає Малюська.
  • Ще одна зміна може стосуватися термінів проведення міжнародного аудиту, хоча це питання ще додатково потрібно проговорити з послами G7, каже міністр. У листі G7 йдеться, що аудит потрібно проводити на перший та на третій рік після обрання голови БЕБ, в уряді пропонують робити це кожні два роки. В нас більш логічний варіант, бо ми проводимо аудит не директора, а інституції, пояснює Малюська. 
  • В уряді наразі не планують переглядати процедуру відбору голови БЕБ. За словами міністра вона влаштовує міжнародних партнерів. «Якщо у комітету зрештою будуть зауваження до такої процедури – будемо дискутувати», – пояснює Малюська. Поки нардепи не наполягали на зміні цієї норми, додає міністр. 
  • В урядовому законопроєкті також залишиться норма, що Кабміну конкурсна комісія має подати три кандидатури на розгляд. «Кабмін – це не декларативний орган. Не можна заборонити йому приймати взагалі будь-які рішення», – пояснює позицію Малюська. 

Контекст 

Реформа БЕБ є частиною зобовʼязань у програмах з Міжнародним валютним фондом (МВФ) та Ukraine Facility. А також це одна з ключових тем Ради підприємців, яку створила РНБО після низки скандалів з тиску правоохоронців на бізнес.

Документ майже пів року готувався у Міністерстві юстиції та Офісі президента. Заступник голови ОП Олег Татаров один з тих, хто брав участь в обговоренні документа, каже Малюська. Але, за словами міністра, у Татарова не було вирішального впливу на текст. Згідно з меморандумом МВФ повсти реформу БЕБ уряд має до кінця червня цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні