Категорія
Гроші
Дата

«Перезавантаження БЕБ – це не закон Татарова». Велике інтервʼю міністра юстиції Дениса Малюськи про Бюро економічної безпеки, справи СБУ проти бізнесу та шанси «земельної амністії»

Денис Малюська /надано пресслужбою, а також оброблено і доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta.

Міністр юстиції Денис Малюська Фото надано пресслужбою, а також оброблено і доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta.

Міністр юстиції Денис Малюська розповів Forbes про долю скандального законопроєкту, що перезапускає БЕБ, майбутню роль правоохоронців у справах бізнесу, «економічну держзраду», підхід до обшуків і «земельну амністію»

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Посадовців рівня міністра не так часто можна побачити на обговоренні законопроєктів у комітетах Верховної Ради (ВР). Виняток – важливі закони, як-от перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ). Адвокацією урядової версії цієї реформи персонально займався очільник Міністерства юстиції Денис Малюська.

Провести реформу БЕБ бізнес закликав владу ще до війни. Ключова причина – за майже три роки існування бюро так і не стало єдиним органом, який відповідає за економічні злочини. До підприємців досі приходять слідчі зі Служби безпеки України (СБУ), Державного бюро розслідувань (ДБР) та Національної поліції. Перезавантажити БЕБ ще влітку минулого року бізнесу обіцяв і президент Володимир Зеленський. Це одна з ключових тем Ради підприємців, яку створила РНБО після низки скандалів з тиску правоохоронців на бізнес.

Уряд та Офіс президента працювали над законопроєктом про БЕБ понад пів року. Але на виході документ не влаштував частину нардепів профільного фінансового комітету та бізнес-асоціації. Із застереженнями виступили навіть посли G7.

Погляди не збіглися щодо двох ключових питань – переатестація працівників БЕБ та процедура відбору директора бюро. Зрештою у залі ВР депутати провалили урядовий законопроєкт – для прийняття у першому читанні не вистачило чотирьох голосів. 

Проте Малюська не бачить суттєвих причин для настільки великого резонансу. «Навколо законопроєкту була велика кількість маніпуляцій», – каже він в інтервʼю Forbes. Що буде далі, як зрештою може виглядати реформа БЕБ та які ще зміни, повʼязані зі взаємостосунками бізнесу та правоохоронців планує держава?

Інтервʼю Дениса Малюськи скорочено та відредаговано для зрозумілості.

Зміст

1. Про скандал навколо реформи БЕБ, позицію бізнесу та роль Татарова

2. Як зміниться законопроєкт про БЕБ та коли можна перезапустити бюро

3. Розширення повноважень БЕБ, справи СБУ про держзраду та шанси «земельної амністії»

Про скандал навколо реформи БЕБ, позицію бізнесу та роль Татарова

Минулого тижня ВР не підтримала урядову версію законопроєкту про перезавантаження БЕБ. Чому, на вашу думку, це сталося і яка подальша доля документа? 

Складно сказати, чому не вистачило голосів. Навколо законопроєкту була велика кількість маніпуляцій, ймовірно, це вплинуло на думку депутатів. Документ відправили на повторне перше читання, тому в нього будуть внесені зміни, які ми раніше обіцяли зробити до другого читання. Зокрема йдеться про терміни переатестації співробітників БЕБ. Перезавантаження бюро – обіцянка президента бізнесу. Ця реформа є частиною наших зобовʼязань у програмах з Міжнародним валютним фондом (МВФ) та Ukraine Facility. Безумовно, потрібно рухатися далі. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні