Категорія
Новини
Дата

Маск у 2022 році обмежив ЗСУ доступ до Starlink, щоб зірвати атаку на флот РФ у Криму. CNN навів уривок з нової біографії мільярдера

У 2022 році американський мільярдер Ілон Маск відключив українським військовим супутниковий звʼязок Starlink у районі Криму, завадивши їм атакувати підводними дронами російський флот. Про це пише CNN з посиланням на уривок з нової біографії Маска авторства Волтера Айзексона.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Як пише біограф, коли українські підводні безпілотники з вибухівкою наблизилися до російських кораблів, вони «втратили звʼязок та їх викинуло на берег, вони не завдали шкоди». 
  • Таке рішення Маск прийняв через побоювання удару Росії у відповідь з використанням ядерної зброї, пише Айзексон. Він стверджує, що ці побоювання у мільярдера виникли після розмови «з високопоставленими російськими чиновниками».
  • CNN зазначає, що Айзексон пише у книзі про «екзистенційний страх» Маска розвʼязати ще більш масштабну війну. 
  • «Starlink не призначався для участі у війнах», – говорив Маск у розмові з біографом. 
  • Біограф зазначає, що віцепремʼєр Михайло Федоров нібито просив Маска відновити звʼязок Starlink, але той відмовив. «Україна заходить занадто далеко і може зазнати стратегічної поразки», – заявляв мільярдер.

Контекст

Раніше про відмову Маска надати доступ до Starlink писала газета The New York Times. Із посиланням на джерела газета також повідомляла, що мільярдер частково відключав в Україні Starlink за несплату.

Крім того, у лютому SpaceX обмежила використання Україною інтернету Starlink для управління дронами в зоні бойових дій. У компанії тоді заявили, що Starlink «ніколи не призначався для використання як зброя».

1 червня 2023 року Міноборони США схвалило угоду зі SpaceX про купівлю для України Starlink, які Маск не зможе відключати за власним бажанням.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні