Категорія
Новини
Дата

Майже 1 млрд грн держкоштів отримали повʼязані з Росією та Білоруссю компанії. YouControl проаналізував закупівлі з початку війни

Майже 200 компаній – переможців тендерів на загальну суму понад 985 млн грн мають звʼязки із Росією та Білоруссю. Про це свідчить дослідження аналітиків центру R&D YouControl щодо участі українських компаній у державних тендерах з березня по кінець серпня.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • З березня по липень 191 українська компанія, що має повʼязаність з країнами-агресорами, виграла понад 1800 державних тендерів на загальну суму понад 985 млн грн. 
  • Зокрема, у березні було укладено найбільшу кількість таких контрактів – 535 на суму близько 140 млн грн, а у серпні – жодного.
  • Згідно із дослідженням, близько 50% компаній, що мають ворожий слід та виграли в держтендерах за пів року, працюють у сфері роздрібної та оптової торгівлі різними товарами. Трохи більше 20% підприємств – за КВЕДом «переробна промисловість». Основними напрямами діяльності близько 10% підприємств є професійна, наукова і технічна діяльність.
  • 21 компанія входить або має відношення до фінансово-промислових груп (ФПГ), доданих до системи YouСontrol. Зокрема, це російські групи «Катрен» та «Татнафта», Group DF Дмитра Фірташа та ін.
  • Понад 75% від загальної суми переможних тендерів виграли компанії, що входять до міжнародних холдингів (груп), учасники котрих працюють за законодавством РФ. Зокрема, це фармацевтичні дистриб’ютори ТОВ «Рош Україна», ТОВ «Ново Нордіск Україна» та ТОВ «Байєр». Сума заключених державних контрактів за пів року становила майже 671 млн грн.
  • Компанії, що мають у своїй структурі власності учасників/бенефіціарів із РФ та Білорусі, стали переможцями тендерів на загальну суму понад 151 млн грн. 
  • Тим часом українські компанії, які прямо чи опосередковано володіють частками у статутних капіталах російських компаній отримали держзамовлень на понад 87 млн грн. Серед них: ПАТ «Завод Південкабель» та ТОВ «Текстиль-Контакт».

Контекст

273 українські компанії та організації мають звʼязки з 251 російським підприємством, йдеться у дослідженні аналітичної онлайн-системи для бізнесової аналітики та перевірки контрагентів YouControl, яка проаналізувала дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб Росії.

40 українських компаній, які мають частку в російських активах, входять до відомих фінансово-промислових груп або груп компаній.

13 груп повʼязані з публічними особами України – народними депутатами, депутатами місцевих рад тощо.

Понад 20% від загальної кількості компаній, що мають звʼязки із російським бізнесом, працюють у сфері нерухомості. Близько 13% – у сфері оптової торгівлі різними товарами. Майже 8% – у сфері будівництва, понад 5% задіяні в сільському господарстві.

Більше половини українських компаній із проаналізованого переліку є власниками істотної участі російських компаній – 50% та більше статутного капіталу. Із них 66 підприємств володіють 100%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні