Категорія
Новини
Дата

Майже 91% підприємств в Україні відновили роботу з початку війни. Головне з дослідження програми розвитку ООН (UNDP)

На кінець 2023 року майже 91% українських підприємств відновили свою діяльність з початку війни. На жовтень 2023 року лише 9,6% компаній призупинили свою діяльність або перебували під загрозою закриття, у червні 2022 року цей показник сягав 46,8%. Про це свідчить дослідження програми розвитку ООН (UNDP).

Ключові факти 

  • У 2023-му підприємства поетапно повернули довоєнний рівень потужностей – у середньому зараз вони використовують 53,4%. Згідно з прогнозом, у 2024 році цей відсоток має зрости до 56%.
  • Майже 80% компаній не розглядають можливість залучення іноземних інвестицій, а покладаються на внутрішні позики.
  • На кінець 2023 року мікро-, малі та середні підприємства в українській економіці складають 99,98% усіх суб’єктів господарювання та забезпечують 74% усіх робочих місць.
  • В середньому для розвитку середніх підприємств упродовж трьох років необхідно $950 000 додаткових фінансових ресурсів. Мікро- та малим компаніям потрібні менші інвестиції – від $30 000 до $300 000.
  • Підприємства на Сході та Півдні України зазнали в 1,5 раза більших збитків, ніж на Заході. Кожен другий підприємець заявив, що його бізнес не виживе без допомоги держави. Вони стверджують, що позики, програми працевлаштування, зниження податків і гранти були вирішальними для виживання. 
  • 57,2% малого та середнього бізнесу в Україні працюють виключно на внутрішньому ринку, йдеться в дослідженні. 43% компаній вже вийшли або планують виходити на міжнародні ринки. 
  • Лише 9,5% компаній вказали, що не мали фінансових втрат внаслідок війни. 
  • 25% компаній повністю релокувалися або відкрили додаткові офіси та філії в західних регіонах країни, йдеться в дослідженні. 
  • 18,2% компаній на сході країни внаслідок агресії були змушені призупинити свою діяльність на понад 12 місяців. 

Цитата

«Вкрай важливо, щоб ми згуртували міжнародну та національну підтримку для посилення стійкості та розвитку ММСП, які є основою економіки України», – каже постійний представник UNDP в Україні Яко Сільє. 

Контекст

Незважаючи на втрати та виклики через війну, Україні вдалося зберегти відносну макроекономічну та цінову стабільність і подолати значні збої у виробництві та наслідки відтоку робочої сили, викликаного переміщенням. Найшвидші темпи відновлення спостерігаються в таких секторах: будівництво, внутрішня торгівля, сільське господарство та переробна промисловість, йдеться в дослідженні UNDP. 

За даними Держстату, будівельний сектор зазнав помітного зростання, збільшившись на 20,9% за перші дев’ять місяців 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Оборот у роздрібній торгівлі зріс на 11,6%, а урожай зернових станом на 11 січня 2024 року на 15% перевищив показник відповідного періоду 2023 року.

Для дослідження було проведено 15 онлайн-опитувань між 2 березня 2022 року та 7 січня 2024 року, кількість респондентів коливалася від 207 до 934. Методологічно опитування проводились за допомогою Google Forms, які були розіслані керівникам усіх типів ММСП. Опитані підприємці представляють усі регіони України та різні галузі. 

Розподіл підприємств за розміром

Мікропідприємство – річний оборот до €700 000 і максимум до 10 працівників.

Мале підприємство – річний оборот до €8 млн та максимум 50 працівників.

Середні підприємства – річний оборот до €40 млн, максимум 250 співробітників.

Дослідження розроблено спільно з аналітичною платформою Центр економічного відновлення та Міністерством економіки України. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні