Категорія
Новини
Дата

Майже половина європейських стартапів не мають жінок серед членів правління

Жінки не залучені до правління 45% європейських стартапів. З 450 опитаних компаній лише у 135 від 1% до 25% членів правління – жінки, свідчить звіт ініціативи ESG_VC.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Рада директорів є основним органом управління будь-якої організації. Проте з 75% опитаних для звіту компаній, лише в 11,5% щонайменше половина членів ради директорів – жінки.
  • 15% європейських стартапів взагалі не мають жінок на посадах виконавчого рівня. «Якщо стартапи не продають продукцію лише чоловікам і не мають виключно чоловічих команд, важливо мати різноманітне правління», – сказала ангел-інвесторка Сара Дрінквотер у коментарі Sifted.
  • Одна з десяти опитаних компаній взагалі не збирає дані про відсоток жінок у керівництві. 
  • З 450 стартапів, що фінансуються венчурним капіталом, тільки у 135 заявили, що від 1% до 25% членів їхніх правлінь жіночої статі.
Майже половина європейських стартапів не мають жінок серед членів правління /Фото 1

Інфографіка Sifted

Контекст

Чому в правліннях стартапів так мало жінок? Орган створюють вже після початкового залучення капіталу або раунду серії A, залучаючи засновників та інвесторів, пише Sifted.

Недостатня кількість засновниць, які досягають раунду серії A, разом з низьким відсотком жінок-партнерів венчурних капіталовкладень, ускладнює формування різноманітних правлінь, сказала Дрінквотер.

Завдяки різноманіттю правління покращується результативність, а також надихає жінок обіймати високі посади, вважає партнерка європейського венчурного фонду Lakestar Елін Веддер. Інклюзивність не завжди була пріоритетом венчура, але відбуваються зміни, додала вона.

Європейський венчурний фонд Revaia збільшив у своєму портфелі відсоток компаній з принаймні однією жінкою у правлінні з 25% до 90%, зробивши це обов’язковою умовою для залучення фінансування. 

McKinsey Global Institute у 2015 році підрахував: якщо жінки повною мірою будуть залучені у світовій економіці, то до 2025 року це дасть приріст глобального ВВП на 11% – у розрахунку приблизно $12 трлн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні