Категорія
Новини
Дата

Майже половина компаній ЄБА відновили роботу. 70% директорів очікують на негативну динаміку свого бізнесу – опитування

У повному обсязі працюють уже 47% компаній, які входять до Європейської Бізнес Асоціації. Минулого місяця таких було 28%. Інші 50% працюють із певними обмеженнями або частково, свідчать результати опитування ЄБА щодо настроїв бізнесу після 100 днів повномасштабної війни в Україні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними опитування, серед компаній, що раніше призупиняли свою роботу, вже 17% її повністю або частково відновили. І лише 3% компаній наразі взагалі не працюють. Місяць тому не працювали 4% бізнесу, а у березні – 29%.
  • Кількість компаній, що виплачують зарплату співробітникам у повному обсязі, дещо зросла і становить наразі 63%, до того ж 25% роблять додаткові або авансові виплати. 13% були змушені скоротити розмір грошової винагороди, а 9% – відмовитися або скоротити бонуси. В неоплачувану відпустку змушені відправляти персонал 4% компаній, дещо зросла кількість компаній, що вдаються до скорочень – наразі таких 8% (минулого місяця було 3%).
  • Практично незмінною залишається оцінка бізнесом своїх фінансових резервів, свідчить опитування. Третина компаній оцінюють свою фінансову стійкість у шість місяців, 20% вважають, що протримаються кілька місяців, інші 20% – рік, і ще 19% вистачить фінансових резервів на період більше року.
  • У 5% компаній фінансові резерви вже вичерпались, тоді як минулого місяця про це повідомляли 3% бізнесів. Водночас у фінансових питаннях компанії розраховують здебільшого на власні сили. 92% компаній не користувались державними чи міжнародними програмами для підтримки свого бізнесу.
  • Бізнес також продовжує повідомляти про втрати, що, на жаль, щомісяця зростають внаслідок воєнних дій. 100 днів активної фази війни завдали втрат до $1 млн для 48% компаній, ще 37% зазнали втрат в діапазоні $1–10 млн, і 12% повідомляють про втрати більше $10 млн. Жодних втрат не зазнали тільки 2% бізнесів. При цьому 42% компаній асоціації повідомляють про втрати майна чи інших активів безпосередньо внаслідок бойових дій.
  • 70% директорів очікують на негативну динаміку свого бізнесу до кінця 2022 року, інші 15% вважають, що вона не зазнає змін, і 11% сподіваються на зростання бізнес-показників.
  • Більшість компаній не планують цього року суттєвих змін у своїй команді або в розмірі зарплат – про це повідомляють 48% та 58% відповідно.
  • 45% компаній можуть вдатися до скорочень, а 15% до зменшення винагороди. Хоча є й позитивні тенденції у частини бізнесів – 6% планують наймати нових людей цього року, а 23% – поступово збільшувати заробітні плати персоналу.

Контекст

Загальна сума прямих задокументованих збитків українських підприємств на кінець травня сягала $11,3 млрд, свідчать дані проєкту «Росія заплатить». З початку війни Росії проти України пошкоджено чи зруйновано щонайменше 227 підприємств, заводів та фабрик. 

Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати, коливаються від $564 млрд до $600 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні