Категорія
Новини
Дата

Майже половині IT-фахівців торік переглянули зарплату, 15% урізали виплати – дослідження DOU

Більшість компаній на ІТ-ринку намагалися повною мірою виконувати свої фінансові зобов’язання протягом останнього року, так 46% ІТ-фахівців мали перегляд зарплати, свідчать дані дослідження компанії DOU. Лише 15% урізали виплати після початку повномасштабного вторгнення: найчастіше бонуси (9%), рідше – зарплати й інші грошові виплати (по 5%).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Державні та комунальні підприємства й організації найчастіше вдавалися до урізань – там про зменшення розміру виплат сказали 39% співробітників. Продуктові компанії теж дещо частіше зменшували зарплати й бонуси (повідомили 17% їхніх співробітників) порівняно з аутсорсинговими та аутстафінговими компаніями і стартапами (13–14%).
  • Великі компанії від 200 співробітників намагалися не зменшувати зарплати, зокрема, лише 3–5% їх фахівців зауважили, що компанія урізала зарплати, проти 8% з-поміж співробітників менших компаній. 
  • Бонуси найчастіше зменшували компанії на 10–50 співробітників (11%).
  • Згідно із опитуванням, 39% фахівців мали плановий перегляд зарплати протягом останнього року, 11% отримали підвищення зарплати через зміну тайтлу, 43% опитаних не мали підвищень зарплати за останній рік.
  • Частіше збільшували зарплати своїм співробітникам аутсорсингові, аутстафінгові та продуктові компанії – близько половини їхніх фахівців отримали підвищення. Стартапи та державні й комунальні підприємства робили це рідше – підвищення отримали 36% і 29% їхніх співробітників.
  • Окрім цього, 39% опитаних повідомили, що їхня компанія звільняла співробітників протягом останнього року, а 33% – що продовжувала найм.
  • Протягом 2022 року частіше звільняли фахівців невеликі компанії: 28% тих, хто втратив роботу і шукає нову, працювали у компаніях до 50 людей проти 23% з-поміж тих, хто сьогодні в них працює.

Контекст

Українська IT-індустрія закрила минулий рік із рекордним показником експорту – $7,34 млрд, свідчить статистика Нацбанку. Це найбільша сума за часи незалежності. На IT прийшлася майже половина всього експорту послуг.

У листопаді-грудні експорт комп’ютерних послуг з України зростав відносно жовтня, незважаючи на максимальну інтенсивність обстрілів і відключень світла. У грудні експорт склав $751 млн, більше було тільки в лютому.

Минулого року IT виявилось єдиною сферою, що зберегла позитивну динаміку. Загальний експорт впав на 35%.

За січень-лютий 2023 року експортна виручка IT-послуг впала на 27,3% – до понад $1 млрд, це на $403 млн менше порівняно з цим самим періодом минулого року, про це йдеться у звіті НБУ.

За рік повномасштабної війни кількість ІТ-фахівців, зареєстрованих як ФОПи, збільшилася на 13%, або на 31 793 особи, свідчать дані дослідження компанії DOU. У 2021-му кількість ФОПів в ІТ теж збільшилася на 13%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні