Категорія
Новини
Дата

Експорт IT-послуг у січні-лютому приніс понад $1 млрд. Це майже на 30% менше, ніж торік

За січень-лютий 2023 року експортна виручка IT-послуг впала на 27,3% – до понад $1 млрд, це на $403 млн менше порівняно з цим же періодом минулого року, про це йдеться у звіті НБУ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, за січень 2023 року експортна виручка IT-послуг впала на 17,4% і становила $528 млн, порівняно з січнем минулого року. В доларовому еквіваленті це дорівнює $111 млн.
  • Водночас у лютому показник складав $547 млн, що майже на 35% менше, ніж у цей же місяць рік тому. В доларовому еквіваленті це дорівнює $292 млн.
  • За даними НБУ, дефіцит торгівлі послугами у лютому становив $1,2 млрд: експорт послуг скоротився на 24,8%, тоді як зростання імпорту послуг оцінено в 1,6 раза.
  • Імпорт послуг збільшився за рахунок витрат осіб, які виїхали за кордон через війну, і короткострокових мігрантів – зріс у 2,5 раза, до $2 млрд. Натомість імпорт усіх інших послуг скоротився на 35,6%.
  • Основними чинниками зниження експорту послуг були скорочення експорту комп’ютерних послуг (на 34,8%), транспортних послуг (на 14,9% – переважно через суттєве зменшення експорту послуг морського, залізничного та повітряного транспорту), інших ділових послуг (на 14,5%) і послуг із переробки матеріальних ресурсів, що належать іншим сторонам (на 40%).

Контекст

Українська IT-індустрія «закрила» минулий рік із рекордним показником експорту – $7,34 млрд, свідчить статистика Нацбанку. Це найбільша сума за часи незалежності. На IT прийшлася майже половина всього експорту послуг.

У листопаді-грудні експорт комп’ютерних послуг із України зростав відносно жовтня, не дивлячись на максимальну інтенсивність обстрілів і відключень світла. У грудні експорт склав $751 млн, більше було тільки у лютому.

Минулого року галузь IT виявилась єдиною сферою, що зберегла позитивну динаміку. Загальний експорт впав на 35%.

За січень 2023 року експортна виручка IT-послуг впала на 29,7% – до $528 млн, це на $223 млн менше порівняно з груднем минулого року, повідомив Львівський IT-кластер. Негативні тенденції спостерігаються не лише в IT-сфері. Якщо порівнювати з 2022 роком, то обсяги експорту першого місяця року менші на 17,4%, ніж в січні 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні