Категорія
Новини
Дата

Мазепа: 5–7% зростання ВВП України на рік – абсолютно робоча цифра

Річне зростання економіки на рівні 5–7% є реальним для України. Таку думку озвучив власник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа в ефірі проєкту «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».  

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Інвестбанкір відзначив «жваві тенденції» в економіці і зростання внутрішнього попиту. «Громадяни охочіше витрачають гроші, адже є значно більше впевненості в майбутньому, ніж шість місяців тому», – наголосив він.
  • Мазепа вважає, що за 15 місяців війни українці адаптувалися. «Це видно по громадянам, і по бізнесу, і навіть по вулицям. У Києві, наприклад, вже багато людей, громадяни повертаються», – зазначив він.
  • За словами Мазепи, з точки зору ВВП важливі не цифри, а динаміка. «Вона зараз більш позитивна, а не нейтральна. 10% зростання (ВВП) – я здивуюся, але 5–7% по року – абсолютно робоча цифра», – вважає інвестбанкір.
  • «Поки у нас є західна економічна допомога, макроситуація буде стабільною. Резерви НБУ на історичних максимумах, бюджет виконується своєчасно, бізнес, хоч і з наріканнями, але отримує відшкодування ПДВ», – додав він.
  • Мазепа зазначив, що військові наразі є найбільшим драйвером на споживчому ринку. «Родини військових почали купувати житло, особливо на заході України. Тобто активізувалося будівництво житла і на нього є попит, чого ми не могли очікувати ще в січні цього року», – наголосив інвестбанкір.

Контекст

МВФ прогнозує більш потужне економічне відновлення в Україні й покращив прогноз зростання ВВП до «плюс» 1–3%, йдеться в підсумках першого перегляду програми EFF для України.

Фонд очікує більше відновлення, оскільки економіка поступово адаптується до умов війни, йдеться у повідомленні. Однак, перспективи залишаються вкрай невизначеними, оскільки зберігається винятково висока невизначеність, повʼязана з війною.

Наприкінці квітня НБУ поліпшив прогнози щодо зростання економіки у 2023 році. Якщо в минулому прогнозі було символічне зростання ВВП на 0,3%, то тепер регулятор прогнозує +2% за підсумками року. 

У травні Спілка українських підприємців (СУП) представила програму розвитку економіки «Десять по десять», яка передбачає зростання ВВП від 10% на рік. У програмі – вісім пунктів, від індустріальної політики до скорочення бюджетних витрат. 

План складається з блоку Must have (зупинити «маски-шоу», прискорити митницю та вирішити проблему відшкодувань ПДВ) та восьми напрямків економічних реформ.

  1. Нова індустріальна політика України (підтримка пріоритетних галузей).
  2. Дерегуляційна гільйотина.
  3. Ліквідація «інфраструктурного монополізму»: безкоштовне та швидке підключення до електро- та газових мереж за певних інвестицій у нове виробництво.
  4. «Найкращий податковий режим у Європі»: зниження ЄСВ, звільнення від більшості податків на 5 років при інвестиціях, починаючи з певної суми.
  5. Децентралізація: право місцевої влади створювати локальні вільні безподаткові економічні зони.
  6. Спрощення трудового законодавства: право бізнесу на швидке розірвання трудових відносин.
  7. Обережне впровадження європейських регуляцій: якнайменше нових регуляцій, якщо вони уповільнюють процес створення промислових галузей.
  8. Істотне скорочення бюджетних видатків (за винятком оборони).
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні