Категорія
Новини
Дата

МВФ та Україна переглянули програму співпраці на рівні персоналу. Уряд чекає на новий транш у $900 млн

Україна та Міжнародний валютний фонд (МВФ) уклали угоду на рівні персоналу щодо перегляду чотирирічної програми співпраці, йдеться у пресрелізі МВФ. Після затвердження програми радою виконавчих директорів відкриється шлях до отримання наступного траншу обсягом близько $900 млн, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Макроекономічну та фінансову стабільність в Україні було збережено завдяки виваженій політиці, а також безперервній та своєчасній зовнішній підтримці, зазначив представник МВФ Гевін Грей.
  • Проте, за його словами, залишаються серйозні проблеми: бюджетний дефіцит досі дуже високий, що тягне за собою тривалі значні потреби у фінансуванні, які покриваються зовнішніми грантами та дуже пільговими позиками. 
  • Премʼєр Шмигаль повідомив, що затвердження угоди радою виконавчих директорів МВФ очікується найближчим часом. Після цього відкривається шлях до отримання Україною наступного траншу обсягом близько $900 млн.
  • Він нагадав, що довгострокова програма співпраці з МВФ розрахована на чотири роки та має обсяг $15,6 млрд. Вона є частиною ширшого пакета міжнародної підтримки у $115 млрд.

Контекст

31 березня рада виконавчих директорів МВФ затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд. Програма входить до загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму $115 млрд. 

Ключова мета програми – підтримання фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високого рівня невизначеності, відновлення боргової стійкості в перспективі як за базовим, так і за песимістичним сценаріями.

Програма спрямована на просування реформ і зміцнення інституцій для стимулювання сталого довгострокового економічного зростання на тлі післявоєнної відбудови та набуття Україною членства в ЄС.

Загалом цього року Україна має змогу отримати від МВФ три транші на $4,5 млрд.

23 травня місія МВФ розпочала роботу щодо першого перегляду програми розширеного фінансування EFF з Україною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні