Категорія
Новини
Дата

Мазепа оцінив рентабельність інвестицій в енергетику до 30% і анонсував будівництво електростанції за $15 млн

1 хв читання

Concorde Capital інвестує $15 млн в електростанцію 24 МВт, яка має зробити компанію «Кривий Ріг Цемент» незалежною від зовнішнього енергопостачання, повідомив засновник інвесткомпанії Ігор Мазепа на своїй сторінці у Facebook. Він вважає, що рентабельність інвестицій в нові енергетичні проєкти, які стрімко розвиваються в Україні, щоб зберегти стабільність енергосистеми в умовах російських обстрілів, може сягати 30%.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Concorde Capital інвестує $15 млн у електростанцію 24 МВт, яка має зробити «Кривий Ріг Цемент» – одного з найбільших виробників цементу в Україні – незалежним від зовнішнього енергопостачання. 
  • Окупність проєкту Мазепа оцінює у три–чотири роки. «Це необхідний захід, щоб зберегти бізнес від зупинки», – каже він.
  • Інвесткомпанія Мазепи також планує побудувати «за короткий термін» 40 МВт зберігаючих потужностей.

Контекст

Росія почала обстрілювати енергетичну інфраструктуру України у жовтні 2022 року. Інтенсивність обстрілів варіюється в різні періоди, але на цей момент росіяни знищили вже понад 9 ГВт потужностей української генерації, зокрема понад 90% теплової генерації зараз не працює.

Наслідки таких втрат Україна долає різними шляхами, зокрема: імпортом електроенергії з європейських країн, погодинними відключеннями світла для економії, а також розвитком розподіленої генерації, щоб зменшити залежність від великих електростанцій, які обстрілюють росіяни. Наприклад, 18 червня уряд розширив кредитну програму «5-7-9%»: підприємці зможуть взяти кредит до 150 млн грн на газові генераційні установки.

«Кривий Ріг Цемент», який також створює власну генерацію електроенергії, закінчив 2023 рік зі збитком 354 млн грн, виторг – 2,7 млрд грн, за даними YouСontrol. Частка компанії на українському цементному ринку – близько 10%. Мазепа володіє 40,74% компанії, ще 41,76% належить власнику ОККО Group Віталію Антонову.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд