Категорія
Новини
Дата

Росія пошкодила чи зруйнувала всю теплову генерацію України – ДТЕК

1 хв читання

Вся теплова генерація України або пошкоджена, або зруйнована внаслідок російських атак, повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук під час KIEF Talks. За його словами, понад 90% теплової генерації зараз не працює.

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. 

Ключові факти

  • За словами Сахарука, деякі станції неможливо відновити до закінчення війни. Як приклад, він навів Курахівську ТЕС потужністю 1,2 ГВт, яка розташована в 10 км від фронту. 
  • Він зазначив, що росіяни розбомбили цю станцію і додатково знищили ракетою міст, через який на неї постачали вугілля.
  • Виконавчий директор ДТЕК заявив, що після минулих обстрілів взимку 2022–2023 років компанія відновила 10 енергоблоків за понад $100 млн. Зараз потреба вже сягає у понад $300 млн.

Контекст

Внаслідок російської атаки 22 березня на Харківщині була знищена Зміївська ТЕС. У ніч на 11 квітня Росія знищила Трипільську ТЕС у місті Українка Київської області.

Востаннє Росія здійснила масовану ракетно-дронову атаку на енергетику України в ніч на 8 травня – постраждали обʼєкти «Укренерго» та ДТЕК. Значних пошкоджень було завдано також обʼєктам гідроенергетики – дві ГЕС виведено з експлуатації.

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми. Влада закликає українців до економії електроенергії, особливо у вечірній час.

Очікується, що в спекотні місяці графіки відключень світла будуть жорсткішими через вище споживання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні