Категорія
Новини
Дата

Мазепа: ВВП України цьогоріч зросте на 6%, надалі не перевищуватиме 3%

2 хв читання

Українська економіка зросте на близько 6% у 2023 році, надалі економічне зростання не перевищуватиме 3% на рік. Такий прогноз у інтервʼю Forbes озвучив власник інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа.

Ключові факти

  • «Якщо оцінювати станом на зараз, економіка в непоганому стані», – зазначив Мазепа. На початку повномасштабної війни він вказував, що Україна ризикує повернутися в 1990-ті у економічному плані. Наприкінці 2022-го його очікування були більш оптимістичними: 2023-й Мазепа називав «майданчиком для зльоту».
  • Прогноз Concorde Capital на цей рік – 6% зростання ВВП.
  • «Ми не повернулися в девʼяності лише тому, що за нас економічно та військово вписалися наші західні партнери. Але не стали і майданчиком для зльоту в силу відсутності реформ та будь-яких іноземних інвестицій, через те що досі не створено робочого механізму страхування воєнних ризиків», – сказав бізнесмен. Також він відзначив суттєве збільшення державного сектору замість приватизації та продовження тиску на бізнес із боку держави.
  • Зростання економіки зараз драйвиться споживчим попитом, що підтримується величезними військовими витратами (залежать від іноземної фінансової допомоги), уточнив Мазепа. «Збір податків та інших платежів усередині країни складає 35% від усіх виплат бюджету. Решта – це, по суті, іноземна допомога та борг», – сказав він.
  • За оцінками Concorde Capital, з урахуванням задекларованої нашими західними партнерами допомоги, військові витрати України за 10 місяців цього року досягли $86 млрд проти $80 млрд за 2022-й, розповів Мазепа.
  • В наступні два-три роки він очікує зростання ВВП приблизно на 3% за найкращого сценарію (перш за все передбачає збереження міжнародної підтримки України).
  • «По-перше, з війною ми вже втратили 15% промислового потенціалу та 20% людського потенціалу, тобто споживачів і робочої сили. По-друге, під час війни інвестиції в капітал, які пришвидшують зростання продуктивності праці, є мізерними», – пояснив Мазепа.
  • Він також додав, що в складному становищі перебуває весь сектор сільського господарства. «Коли в нас був зерновий коридор, ми експортували через нього три мільйони тонн на місяць, зараз – морем іде десь пів мільйона. Помножте це на те, що виробництво більшості агрокультур, по суті, збиткове через ціни на світових ринках», – сказав він.

Контекст

За попередніми даними Мінекономіки, у вересні 2023-го ВВП зріс на 9,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року. За січень–вересень 2023 року зростання ВВП оцінюється на рівні 5,3%.

Інвестиційна компанія Dragon Capital у своєму оновленому макропрогнозі очікувала, що реальний ВВП України зросте на 4% р/р у 2024 році, порівняно з 8%, які очікувалися раніше. Водночас прогноз зростання на 2023-й залишається на рівні 4,5% р/р. Курс долара залишатиметься на рівні 39 грн до кінця наступного року. Dragon Capital знизила прогноз інфляції на кінець 2023 року на 3,0 в.п., до 6,0% р/р. 

Нацбанк покращив свій прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, суттєвіші обсяги бюджетних видатків. 

У 2024-му НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Також регулятор суттєво покращив прогноз інфляції на 2023 рік – з 10,6% до 5,8%. 

Водночас у ухваленому Верховною Радою 9 листопада держбюджеті-2024 змінився макропрогноз. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні