Категорія
Новини
Дата

МВФ прогнозує зростання ВВП України на 2% у 2023 році

Міжнародний валютний фонд (МВФ) повернув довгостроковий прогноз щодо України до огляду світової економіки (World Economic Outlook), згідно з ним цьогорічні темпи економічного зростання України становитимуть 2%, йдеться у огляді.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • МВФ очікує зростання ВВП України на 3,2% у 2024-му. У 2028 році, за оцінками фонду, українська економіка зростатиме на 4% за рік.
  • Згідно з оглядом, фонд поліпшив прогноз зростання ВВП України з «мінус» 3% до «плюс» 2%.
  • Збільшення обумовлено сильнішим, ніж очікувалося, внутрішнім попитом, при цьому фірми та домогосподарства адаптуються до війни в Україні на тлі різкого зниження інфляції й стабільних валютних ринків.
  • Для світової економіки базовий прогноз передбачає уповільнення темпів зростання з 3,5% у 2022-му до 3% у 2023 році та 2,9% у 2024-му.
  • Прогнозується, що глобальна інфляція стійко знижуватиметься: з 8,7% у 2022 році до 6,9% у 2023-му та 5,8% у 2023 році. Загалом очікується, що базова інфляція знижуватиметься поступово, і в більшості випадків повернеться до цільового показника до 2025-го.

Контекст

У травні МВФ прогнозував більш потужне економічне відновлення в Україні й покращив прогноз зростання ВВП до «плюс» 1-3%. Попередній діапазон коливався на рівні від «мінус» 3% до 1%.

Днями Світовий банк спрогнозував зростання ВВП в Україні цьогоріч на 3,5%, а не 2%, як прогнозувалось у червні, йдеться в економічному огляді регіону. 

НБУ також переглядатиме прогноз з інфляції на цей рік у бік зниження, а прогноз щодо ВВП – у бік підвищення, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час Business Breakfast з редакцією Forbes. Він зазначив, що економіка продовжує демонструвати високу стійкість до воєнного часу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні