Категорія
Новини
Дата

Dragon Capital вдвічі знизила прогноз зростання ВВП у 2024 році – до 4%, курс долара очікується на рівні 39 грн

Інвестиційна компанія Dragon Capital прогнозує, що реальний ВВП України зросте на 4% р/р у 2024 році, порівняно з 8%, які очікувалися раніше. Водночас прогноз зростання на 2023-й залишається на рівні 4,5% р/р. Курс долара залишатиметься на рівні 39 грн до кінця наступного року, йдеться в оновленому макропрогнозі інвесткомпанії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «З огляду на динаміку подій на фронті ми переглядаємо наше ключове припущення на 2024 рік, очікуючи, що війна, ймовірно, триватиме протягом усього наступного року», – йдеться у коментарі Dragon Capital.
  • За оцінкою Dragon Capital, повноцінне відновлення перевезень через порти Чорного моря може збільшити експортну виручку на $9-10 млрд у 2024-му, що на третину більше, ніж у сценарії «без портів Чорного моря», та мати позитивний вплив на зростання реального ВВП до 5,0 в.п. Водночас інфляція може зрости на додаткові 2,5 в.п. через вторинні ефекти зростання внутрішніх цін на зерно.
  • Аналітики інвесткомпанії не очікують повноцінного відновлення судноплавства портами. За прогнозом Dragon Capital, обсяги експорту через порти Чорного моря коливатимуться між 1,5 та 3,5 млн т на місяць. Проте економіка може отримати підтримку від подальшого розвитку внутрішнього військового сектору. 
  • «Ми очікуємо, що іноземні партнери України продовжуватимуть фінансово підтримувати країну і під егідою МВФ консолідують $40 млрд прямої бюджетної підтримки наступного року», – йдеться у коментарі Dragon Capital. 
  • Аналітики вважають, що цього має бути достатньо для фінансування дефіциту бюджету за умови, що уряд активізує внутрішні запозичення та сприятиме подальшому зростанню резервів НБУ до $45 млрд у 2024 році. Це дозволить Нацбанку продовжувати поступово помʼякшувати валютні обмеження, зазначається в коментарі.
  • Dragon Capital покращила прогноз курсу гривні до долара США до 37 грн/$ до кінця поточного року (порівняно з попереднім прогнозом 37,5 грн/$) та 39 грн/$ до кінця 2024-го (порівняно з 41 грн/$). 
  • За умов триваючої війни валютно-курсова стабільність залишиться ключовою ціллю для Нацбанку, попри нещодавній перехід до керовано-гнучкого курсу, йдеться у коментарі.
  • Dragon Capital знизила прогноз інфляції на кінець 2023 року на 3,0 в.п., до 6,0% р/р. Цьому сприяло більш суттєве, ніж очікувалося, зниження фундаментального тиску в останні місяці та збільшення прогнозного врожаю для окремих культур (наприклад, овочів, гречки). 
  • «Ми прогнозуємо, що у 2024-му показник інфляції прискориться до 8%, зокрема через збільшення внутрішніх цін на сільськогосподарські товари в результаті часткового відновлення портів Чорного моря», – пояснили аналітики.
  • Основні ризики для прогнозу повʼязані насамперед із перебігом війни, включаючи ситуацію на полі бою та пошкодження критичної інфраструктури (електроенергія, газ, порти), пояснили в Dragon Capital. 
  • Також обсяги й темпи надходження іноземного фінансування залишаються ключовими факторами ризику для економіки України. Значне зниження фінансової допомоги у 2024 році чи тривала затримка з надходженням фінансування може підважити макроекономічну стабільність, хоча накопичений запас міцності, зокрема у вигляді рекордно високих резерві НБУ, дозволить певний час втримувати ситуацію під контролем, вважають аналітики Dragon Capital.

Контекст

За попередніми даними Мінекономіки, у вересні 2023-го ВВП зріс на 9,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року. За січень–вересень 2023 року зростання ВВП оцінюється на рівні 5,3%.

Урядовий прогноз, закладений у проєкт держбюджету на 2024-й, передбачає зростання ВВП на 5%, інфляцію у 10,8%, а середньорічний курс – 41,4 грн/$. На початку жовтня заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук заявив, що НБУ переглядає свій макропрогноз у бік зменшення інфляції та збільшення зростання ВВП. Основні прогнозні показники регулятор оголосить 26 жовтня під час монетарного брифінгу.

26 жовтня НБУ оголосив про зниження облікової ставки на 4 в.п. – до 16%. Також

Нацбанк покращив свій прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, суттєвіші обсяги бюджетних видатків. 

У 2024-му НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Також регулятор суттєво покращив прогноз інфляції на 2023 рік – з 10,6% до 5,8%. Головна причина такого перегляду – вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін. Наступного року інфляція залишатиметься на однознаковому рівні, прогнозує НБУ, але дещо зросте – до 9,8%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні