Категорія
Новини
Дата

Медіанні зарплати IT-розробників в Україні зросли до $3500 – дослідження DOU

2 хв читання

В Україні медіанні зарплати IT-розробників зросли на $200, до $3500, передусім завдяки зростанню зарплат Tech Lead, а також через зменшення кількості джунів і збільшення частки Architect, які працюють у продуктових компаніях, ідеться в дослідженні DOU.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Влітку цього року помітно зросли зарплати найбільш досвідчених розробників: на $325 в Architect і на $200 у Tech Lead. Це єдині категорії розробників, чиї медіанні зарплати наразі вищі, ніж до початку повномасштабного вторгнення. 
  • Проте причини підвищення в них різні: зарплати Tech Lead зросли в компаніях усіх видів, а в Architect це зумовлено винятково збільшенням частки цих фахівців, які працюють у продуктових компаніях.
Медіанні зарплати IT-розробників в Україні зросли до $3500 – дослідження DOU /Фото 1

Інфографіка: DOU

  • Найвідчутніше зменшилися зарплати у цьому півріччі у Team Leads (на $175 менші). Зокрема, в аутстафінгових компаніях і стартапах (на $500 та $560).
  • У сеньйорів, джунів та інтернів зберігається тенденція до зниження медіанних зарплат, хоча за останні пів року воно незначне. Медіанна зарплата мідлів залишилася на рівні зими 2024 року.
  • Згідно із дослідженням, помітно більше почали заробляти найоплачуваніші сеньйори (з $5500 до $5700 в третьому квартилі), тому й збільшився розкид зарплат фахівців цього рівня.
  • Продуктові компанії поступово стають найпривабливішим місцем для розробників в Україні. За останні пів року медіанна зарплата в цих компаніях зросла на $300, до $3800. Водночас в аутстафінгових компаніях медіанна зарплата знизилась на $115 за пів року. 
  • Найсуттєвіше просіли в зарплатах стартапи, на $138 за пів року. Найбільше падіння в зарплатах сеньйорів (на $650) і лідів (на $400). Проте, як і з аутстафінговими компаніями, досвідченим розробникам рівня Senior+ стартапи все ще пропонують зарплати вищі за середньоринкові.
  • Зарплати в сервісних компаніях теж мають тенденцію до зниження. Найбільше падіння – у зарплатах мідлів (на $180 за пів року). Як і раніше, медіанні зарплати фахівців усіх рівнів у сервісних компаніях нижчі за середньоринкові.

Контекст

Експорт українських ІТ-послуг протягом останнього десятиріччя щорічно зростав на 20–30%. 

Падіння зафіксоване за підсумками 2023 року. Тоді експорт ІТ-послуг скоротився на 8,5% – до $6,7 млрд, порівняно з рекордним показником 2022-го в $7,3 млрд.

Основні країни – партнери України – США, Мальта, Велика Британія, Кіпр та Ізраїль.

Також у 2023 році вперше за багато років знизилася частка ІТ в експорті послуг. Але вона досі перевищує 40%, а у загальному експорті – 13%.

У травні український експорт IT-послуг знизився на 5% порівняно з травнем минулого року і становив $560 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд