Категорія
Новини
Дата

Мелоні очолить новий уряд Італії. Вона стане першою жінкою на посаді прем'єра країни

Джорджа Мелоні погодилася сформувати наступний уряд Італії, заявив офіційний представник президента. Це відкриває їй шлях до того, щоб стати першою жінкою на посаді премʼєр-міністра країни, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мелоні, лідерка «Братів Італії», привела коаліцію консервативних партій до перемоги на виборах 25 вересня і тепер очолить найбільш правий уряд країни з часів Другої світової війни.
  • «Джорджа Мелоні прийняла мандат і представила свій список міністрів», – заявив журналістам офіційний представник президента Уго Дзампетті після того, як Мелоні проконсультувалася з президентом Серджіо Маттареллою.
  • Новий уряд буде офіційно приведено до присяги в суботу вранці, після чого наступного тижня обидві палати парламенту проголосують за вотум довіри.
  • Мелоні очолює коаліцію, до якої також входять «Ліга» на чолі Маттео Сальвіні та Forza Italia Сільвіо Берлусконі.
  • Цей уряд Італії стикнеться із серйозними проблемами, зокрема з рецесією, що насувається, зростанням рахунків за електроенергію і з тим, як виступити єдиним фронтом у питанні війни в Україні.
  • Він замінить уряд національної єдності на чолі з колишнім головою Європейського центрального банку Маріо Драґі, який у пʼятницю був присутній на саміті Європейського союзу в Брюсселі.
  • Хоча процес формування нового уряду був швидким, за італійськими мірками, а проте він виявив напруженість у коаліції, оскільки Берлусконі неодноразово намагався підірвати авторитет Мелоні, зазначає агентство.

Контекст

Наприкінці вересня в Італії на парламентських виборах перемогла коаліція трьох ультраправих партій – вона набрала 43% голосів. Очікувалось, що лідерка «Братів Італії» Джорджа Мелоні стане премʼєр-міністром – першою жінкою на цій посаді.

Мелоні змінить на посаді премʼєра Маріо Драґі, колишнього голову Європейського центрального банку, який під час свого 18-місячного перебування на посту висунув Рим до центру політики ЄС, налагодивши тісні звʼязки з Парижем та Берліном, пише Reuters.

За інформацією Bloomberg, Мелоні набралася досвіду в політиці як ультраправа активістка у 1990-х роках, і її передвиборча кампанія досі відзначена запеклими нападками на Європейський Союз, іммігрантів та ЛГБТ-групи. Але вона також намагалася запевнити виборців та інвесторів, що триматиме гігантський борг Італії під контролем і не ставитиме під сумнів зовнішні союзи країни або підтримку України.

Мелоні вийшла з політичної периферії після того, як очолила опозицію адміністрації Маріо Драґі. Видання зауважує, що, у 45-річної жінки мало досвіду управління, і вона обійме посаду в небезпечний для своєї країни момент.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні