Категорія
Новини
Дата

Мелоні очолить новий уряд Італії. Вона стане першою жінкою на посаді прем'єра країни

1 хв читання

Джорджа Мелоні погодилася сформувати наступний уряд Італії, заявив офіційний представник президента. Це відкриває їй шлях до того, щоб стати першою жінкою на посаді премʼєр-міністра країни, пише Reuters.

Ключові факти

  • Мелоні, лідерка «Братів Італії», привела коаліцію консервативних партій до перемоги на виборах 25 вересня і тепер очолить найбільш правий уряд країни з часів Другої світової війни.
  • «Джорджа Мелоні прийняла мандат і представила свій список міністрів», – заявив журналістам офіційний представник президента Уго Дзампетті після того, як Мелоні проконсультувалася з президентом Серджіо Маттареллою.
  • Новий уряд буде офіційно приведено до присяги в суботу вранці, після чого наступного тижня обидві палати парламенту проголосують за вотум довіри.
  • Мелоні очолює коаліцію, до якої також входять «Ліга» на чолі Маттео Сальвіні та Forza Italia Сільвіо Берлусконі.
  • Цей уряд Італії стикнеться із серйозними проблемами, зокрема з рецесією, що насувається, зростанням рахунків за електроенергію і з тим, як виступити єдиним фронтом у питанні війни в Україні.
  • Він замінить уряд національної єдності на чолі з колишнім головою Європейського центрального банку Маріо Драґі, який у пʼятницю був присутній на саміті Європейського союзу в Брюсселі.
  • Хоча процес формування нового уряду був швидким, за італійськими мірками, а проте він виявив напруженість у коаліції, оскільки Берлусконі неодноразово намагався підірвати авторитет Мелоні, зазначає агентство.

Контекст

Наприкінці вересня в Італії на парламентських виборах перемогла коаліція трьох ультраправих партій – вона набрала 43% голосів. Очікувалось, що лідерка «Братів Італії» Джорджа Мелоні стане премʼєр-міністром – першою жінкою на цій посаді.

Мелоні змінить на посаді премʼєра Маріо Драґі, колишнього голову Європейського центрального банку, який під час свого 18-місячного перебування на посту висунув Рим до центру політики ЄС, налагодивши тісні звʼязки з Парижем та Берліном, пише Reuters.

За інформацією Bloomberg, Мелоні набралася досвіду в політиці як ультраправа активістка у 1990-х роках, і її передвиборча кампанія досі відзначена запеклими нападками на Європейський Союз, іммігрантів та ЛГБТ-групи. Але вона також намагалася запевнити виборців та інвесторів, що триматиме гігантський борг Італії під контролем і не ставитиме під сумнів зовнішні союзи країни або підтримку України.

Мелоні вийшла з політичної периферії після того, як очолила опозицію адміністрації Маріо Драґі. Видання зауважує, що, у 45-річної жінки мало досвіду управління, і вона обійме посаду в небезпечний для своєї країни момент.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні