Категорія
Новини
Дата

Meta загрожує багатомільярдний штраф ЄС у справі Facebook Marketplace – Reuters

2 хв читання

Meta Platforms загрожує багатомільярдний штраф Європейського Союзу. Компанію Марка Цукерберга звинувачують у зловживанні домінуючим становищем на ринку рекламних оголошень через привʼязку Facebook Marketplace до однойменної соціальної мережі. Про це пишуть Reuters та Bloomberg з посиланням на джерела.

Штраф може негативно вплинути на прибутковість та інвестиційні можливості Meta, що загрожує падінням акцій компанії та довіри інвесторів.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Єврокомісія ухвалила рішення більш ніж через півтора року після того, як звинуватила американського техногіганта в тому, що він надав своєму сервісу оголошень Facebook Marketplace несправедливу перевагу, обʼєднавши його із соцмережею.
  • Також на думку Антимонопольного органу ЄС, Meta в односторонньому порядку навʼязує несправедливі торгові умови конкуруючим сервісам онлайн-оголошень, які розміщують рекламу в Facebook або Instagram, кажуть співрозмовники Reuters. 
  • Meta можуть оштрафована на суму до $13,4 млрд – або 10% її глобального доходу в 2023 році. 
  • Регулятори Єврокомісії також можуть зобовʼязати Facebook створити окрему версію своєї платформи для розміщення оголошень, розповіли співрозмовники Bloomberg.
  • Комісія, ймовірно, винесе своє рішення у вересні або жовтні, до того, як керівник антимонопольного відомства ЄС Маргрет Вестагер залишить свою посаду в листопаді, але ці строки ще можуть змінитися.

Контекст

Минулого року Meta Platforms намагалася врегулювати розслідування ЄС, обмеживши використання рекламних даних конкурентів для Facebook Marketplace, але ця поступка була відхилена антимонопольним органом ЄС, зазначили джерела Reuters. 

На початку липня Єврокомісія звинуватила Meta в порушенні нових європейських правил Закону про цифрові ринки через її рекламну модель «плати або погоджуйся».

У 2023 році Meta запустила послугу підписки без реклами, що дозволяє європейським користувачам Facebook та Instagram платити до €12,99 на місяць за версії без реклами. Альтернативою є версії з персоналізованою рекламою.

Єврокомісія заявила, що, на її попередню думку, «цей бінарний вибір змушує користувачів давати згоду на (використання) їхніх персональних даних і не надає їм менш персоналізовану, але еквівалентну версію соціальних мереж Meta».

Відповідно до нового Закону про цифрові ринки (DMA) шість технологічних гігантів – Alphabet, Apple, Amazon, Meta, власник TikTok ByteDance Ltd. та Microsoft Corp. – підпадають під дію низки нових заборон та зобовʼязань. Закон набув чинності 7 березня і вимагає від шести посередників, які надають такі послуги, як пошукові системи, соціальні мережі та додатки, що використовуються іншими компаніями, дотримуватись рекомендацій, щоб забезпечити рівні умови для своїх конкурентів та надати користувачам більше вибору.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд