Категорія
Новини
Дата

БЕБ обшукує підприємства Ахметова у Кривому Розі. Чому силовики прийшли на заводи Метінвесту

БЕБ обшукує підприємства Метінвеста у Кривому Розі /esbu.gov.ua

БЕБ обшукує підприємства Метінвеста у Кривому Розі Фото esbu.gov.ua

Правоохоронні органи проводять обшуки на підприємствах групи Метінвест у Кривому Розі, повідомила пресслужба групи. Слідчі дії стосуються «неправильно розрахованих податкових відрахувань». Бюро економічної безпеки підтвердило, що проводить обшук.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Метінвест заявляє про «безпрецедентний необґрунтований тиск» на бізнес групи компаній з боку силових структур.
  • «Дії правоохоронних органів (представників СБУ, БЕБ і прокуратури) супроводжуються численними порушеннями, обшуки проводять неправомірно, без будь-яких правових підстав вилучають компʼютерну техніку, чинять тиск на працівників підприємства, частково паралізовано господарську діяльність», – сказано в повідомленні.
  • Метінвест закликала правоохоронні органи «утриматися від незаконних дій і припинити тиск на підприємства групи через нібито «неправильно розраховані податкові відрахування». Про які саме «податкові відрахування» йдеться у Метінвесті не повідомляють.
  • «Шукають те саме що в «АрселорМіттал Кривий Ріг», – повідомів Forbes.ua топ-менеджер металургійної компанії, який не захотів щоб його прізвище згадувалось. – Метінвест рахує ренту так само, як і АМКР – по обсягу руди. У АМКР наближається адміністративний суд другої інстанції у цій справі. Думаю, правоохоронці впевнені, що виграють, тому посилюють тиск», – вважає співрозмовник Forbes.ua.
  • Пізніше Бюро економічної безпеки (БЕБ) повідомило, що проводить слідчі дії на підприємствах, які занижували рентну плату за користування надрами в 2018-2020 роках. В БЕБ стверджують, що через ці дії збитки бюджету становлять близько 18 млрд грн.
  • Детективи БЕБ обшукують адміністративні будівлі компаній та оглядають родовища та виробничі потужності з переробки корисних копалин. БЕБ проводить слідчії дії за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора у взаємодії з Службою безпеки України.

Контекст

Справа може стосуватися підходу до розрахунку ренти: податкові органи вважають, що має оподатковуватись кінцевий продукт (збагачена руда, або концентрат-окатки), видобувні підприємства відстоюють позицію, що рента має сплачуватись лише за видобуту руду, а решта процесу збагачення – це виробнича діяльність.

5 січня Офіс генпрокурора через Шевченківський суд Києва заблокував кошти на рахунках АМКР. 20 січня Шевченківський суд Києва скасував заборону на проведення операцій зі сплати податків і виплати зарплати працівникам АМКР. Сума податкового спору – 2,2 млрд грн — це різниця, яку податкові органи нарахували між сплаченою рентою на руду та розрахованою рентою на концентрат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні