Категорія
Новини
Дата

Міненерго відсудило ТЕЦ-2 «Есхар» у бізнесмена Павла Фукса

Господарський суд Харківської області задовольнив позов прокуратури і розірвав договір про передачу в концесію державного підприємства ТЕЦ-2 «Есхар» компанії підсанкційного бізнесмена Павла Фукса. Наразі триває строк на апеляційне оскарження, йдеться у повідомленні обласної прокуратури.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Прокуратура заявила, що виявила численні порушення концесіонером умов договору, зокрема невиконання зобов’язань щодо своєчасної оплати платежів і страхування об’єкта концесії, а також незабезпечення підприємства вугіллям.
  • Компанія-концесіонер допустила заборгованість за природний газ перед ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» на суму понад 126 млн грн, а також заборгованість з виплати зарплати перед працівниками підприємства та оператором газорозподільчих мереж «Харківгаз» за послугу розподілу природного газу на суму понад 40 млн грн, йдеться у повідомленні.
  • Так компанія зірвала опалювальний сезон 2022–2023 у смт Есхар Чугуївського району Харківської області, заявила прокуратура.

Контекст

За даними Єдиного реєстру судових рішень, власник підприємства – ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія». У 2019 році в інтервʼю ЕП Павло Фукс підтвердив що придбав ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія» у депутата від ОПЗЖ Юлія Іоффе.

Договір про передачу у концесію ТЕЦ-2 «Есхар» приватній компанії строком на 49 років Міненерго уклало у 2012 році.

Держпідприємство ТЕЦ-2 «Есхар» (Чугуївський район) побудували у 1930 році. Наразі його потужність становить близько 100 МВт.

Наприкінці жовтня 2011 року Кабмін включив ТЕЦ-2 «Есхар» до переліку обʼєктів, які можуть бути віддані у концесію. У розпорядженні було сказано, що концесіонер має, зокрема, збільшити обсяг виробництва, підвищити продуктивність праці й не скорочувати кількість співробітників, залучити інвестиції.

16 травня СБУ повідомила про підозру Фуксу. За даними СБУ, Фукс підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках. Далі нібито викуповував кредитні зобов’язання, що надавало змогу втручатися в їх господарську діяльність. 

«Під час цих махінацій зловмисники отримували надприбутки та ухилялися від сплати податків, – ідеться в повідомленні СБУ. – Наприклад, лише від однієї з таких оборудок сума збитків, завданих державі, сягає майже 100 млн грн».

У межах кримінального провадження накладено арешт на корпоративні права та рахунки 101 компанії, права вимоги за більш як 1600 викупленими кредитами, понад 240 об’єктів нерухомості і транспортних засобів. Частину арештованих активів уже передано в управління АРМА, йдеться у повідомленні СБУ. 

За оцінкою правоохоронців, з 2018 року Фукс заволодів активами українських компаній більш ніж на 100 млрд грн, або $2,7 млрд. Із цими статками Фукс посів би другу сходинку в рейтингу найбагатших українців Forbes 2022 року, між Рінатом Ахметовим ($4,4 млрд) і Максимом Литвином ($2,3 млрд). Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні