Павло Фукс /Дмитро Ларін для «Українська правда»
Категорія
Найбагатші
Дата

Другий після Ахметова? СБУ нарахувала Павлу Фуксу активів більш як на 100 млрд грн. Наскільки це реально

Павло Фукс Фото Дмитро Ларін для «Українська правда»

Служба безпеки України 16 травня приголомшила новиною: підсанкційний харківський бізнесмен Павло Фукс, 51, про якого мало хто в Україні чув ще кілька років тому, заволодів активами на 100 млрд грн, або $2,7 млрд. Із цією оцінкою Фукс мав би бути другим після Ріната Ахметова в рейтингу найзаможніших українців. Наскільки реальна ця оцінка правоохоронців та як розбагатів колишній забудовник Москви?

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

16 травня СБУ повідомила про підозру підсанкційному харківському бізнесменові Павлу Фуксу. За даними СБУ, Фукс підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках. Далі нібито викуповував кредитні зобов’язання, що надавало змогу втручатися в їхню господарську діяльність. 

«Під час цих махінацій зловмисники отримували надприбутки та ухилялися від сплати податків, – ідеться в повідомленні СБУ. – Наприклад, лише від однієї з таких оборудок сума збитків, завданих державі, сягає майже 100 млн грн».

У межах кримінального провадження накладено арешт на корпоративні права та рахунки 101 компанії, права вимоги за більш як 1600 викупленими кредитами, понад 240 об’єктів нерухомості і транспортних засобів. Частину арештованих активів уже передано в управління АРМА, йдеться у повідомленні СБУ. 

За оцінкою правоохоронців, з 2018 року Фукс заволодів активами українських компаній більш ніж на 100 млрд грн, або $2,7 млрд. Із цими статками Фукс посів би другу сходинку в рейтингу найбагатших українців Forbes 2022 року, між Рінатом Ахметовим ($4,4 млрд) і Максимом Литвином ($2,3 млрд). 

У коментарі Forbes Фукс повідомив, що підозру не отримував, а дізнався про неї зі ЗМІ. «Зміст самого документа мені досі невідомий», – каже він. Також він не знає, які саме активи були арештовані. Фукс залишив Україну після початку війни. «Мав забезпечити безпеку дітей», – казав він у коментарі УП.

Коментуючи підозру, Фукс каже, що інвестував в активи, «керуючись законодавством України, яке жодного разу не порушив». Він називає обвинувачення наклепом та спробою завдати шкоди діловій репутації.

За його словами, він купував активи на публічних аукціонах, які проводить, зокрема, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб або Державна виконавча служба. На цих аукціонах зазвичай продається майно, що було передане в заставу банкам, які збанкрутували, або майно, конфісковане за рішенням суду. Доступ на ці аукціони відкритий, правила участі єдині для всіх, ціну встановлює організатор, фактично це держава в особі уповноваженого органа, каже Фукс. 

Він не розуміє, чому ця діяльність стала причиною для розслідування, а не, наприклад, «неповернення збанкрутілим банкам коштів недобросовісними позичальниками».

При цьому Фукс не підтвердив і не спростував інформацію СБУ про те, що з 2018 року заволодів активами на 100 млрд грн. «Постановка питання є дивною сама по собі», – сказав він. 

Наскільки реальна оцінка статків Фукса від СБУ

За даними YouControl, Фукс є кінцевим бенефіціаром лише однієї компанії – FCA Partners, яка управляє активами закритого недиверсифікованого венчурного фонду «Київський». Хоча YouControl повʼязує його із 51 компанією. 

Фуксу належить нафтогазовий бізнес, деякі дистрес-активи і земля в Києві. Про це він розповів в інтервʼю НВ у січні 2021-го. «Я багато куди проінвестував і зараз поєдную активи», – казав тоді Фукс, але відмовився назвати компанії, акціонером яких є. 

Чому цих активів немає в реєстрі юридичних осіб? Фукс вдається до практики прихованих інвестицій, пише LIGA.net. Приклад – партнерство з «Інвестохіллс», якому Фукс, за словами СЕО компанії Андрія Блінова, допомагав фінансово в обмін на борги найбільшого в Україні виробника шин «Росава» Костянтина Жеваго і компанії «Яблуневий дар» Тараса Барщовського. 

Після повернення в Україну з Росії у 2015-му Фукс купував усе, до чого міг дотягнутися, каже старший аналітик Dragon Capital Денис Саква. «Проте з активами у $2,7 млрд, як підрахувала СБУ, Фукс був би набагато помітнішою фігурою в Україні», – вважає Саква. 

Компанії на таку вартість мали б приносити Фуксу понад $500 млн чистого доходу на рік, що звучить занадто оптимістично, додає він. 

Єдине логічне пояснення такій великій сумі – Фукс володіє великою кількістю нерухомості, землею, невеликими частками в різних бізнесах, каже керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій. «Але важко уявити, що СБУ могла нарахувати на таку суму», – каже він. 

«Оцінка у 100 млрд грн – це забагато, – каже засновник інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала. – Не бачив, щоб у нього було активів на таку суму».  

У рейтингу найбагатших українців Forbes 2021 року Фукс посідав 67-ме місце з оцінкою статків $165 млн. До рейтингу він потрапив завдяки частці в газовидобувній компанії «Укрнафтобуріння», в якій він партнер Ігоря Коломойського і Віталія Хомутинніка. Володіння часткою в компанії він підтвердив в інтервʼю НВ. У цьому ж інтервʼю він погодився з оцінкою його статків від Forbes: «Плюс-мінус так. Може, колись більше, колись менше». 

Арештоване «Укрнафтобуріння»

7 квітня 2023 року Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх уже передали АРМА. Вони визнані речовими доказами у кримінальному провадженні у справі Сахалінського родовища. 

«Укрнафтобуріння» оперує приблизно 30 свердловинами. У 2022-му видобуток становив майже 700 млн кубометрів, за оцінкою Expro Consulting. Компанія – на другому місці серед приватних видобувників в Україні і поступається лише «ДТЕК Нафтогазу» Ріната Ахметова, каже аналітик Expro Михайло Свищо. 

Хто такий Павло Фукс 

Наприкінці 2000-х Павло Фукс вважався одним із найвпливовіших московських девелоперів, пише російський Forbes. Портфель його компанії MosCity Group був близько 7 млн кв. м. Найбільші проєкти Фукса – хмарочоси «Євразія» та «Імперія» в центрі Москви. По московському бізнесу Фукса боляче вдарила криза 2008-го. До середини 2010-х Фукс був змушений продати російські активи, щоб погасити кредити на $650 млн. У 2015-му він повернувся до України на запрошення «одного свого друга – Ігоря Коломойського», розповідав він в інтервʼю ЕП. «У мене було багато грошей, а в Україні я побачив набагато більші перспективи, ніж у Росії», – каже Фукс.

Навздогін уряд РФ запровадив проти Фукса санкції, а МВС Росії порушило проти бізнесмена кримінальні справи. Російські правоохоронці звинуватили його у виведенні 7,2 млрд рублів з недобудованого ЖК Sky House, розкраданні $85 млн, залучених під будівництво селища в Істрі, і виведенні $10 млн з Російського міжнародного банку. Проте кримінальні справи проти Фукса в Росії розвалилися. Наприкінці 2020-го Мосміськсуд став на бік бізнесмена і скасував пʼять його заочних арештів.

Після повернення Фукс придбав активи у нафтогазовому бізнесі, які належали оточенню Віктора Януковича, писали видання ЕП та LIGA.net. Це, наприклад, 67% у компанії «Голден Деррік» (з 2017-го – «Іст Юроуп Петролеум»), харківська ТЕЦ «Есхар», 51% у компанії «Девон» і 22% в «Укрнафтобурінні». Сам Фукс заперечує купівлю активів у оточення Януковича, підтвердив лише володіння часткою в «Укрнафтобурінні».  

У 2016–2018 роках бізнесмен вів перемовини про купівлю столичного бізнес-центру «Парус» у Вагіфа Алієва, планував придбати Промінвестбанк разом з ексвласником «Укрбуд Development» Максимом Микитасем і цікавився компанією «Донбасенерго». 

До 2018-го Фуксу також належала компанія «Укррослізинг», яка відсудила майже 2 млрд грн боргу у Київського метрополітену. Фукс, за його словами, продав компанію через токсичність. 

З червня 2021-го Фукс під санкціями РНБО, які, наприклад, передбачають блокування активів та заборону брати участь у приватизації. Причина санкцій, за словами секретаря РНБО Олексія Данилова, – причетність до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні