Категорія
Новини
Дата

Мінфін і НБУ стимулюватимуть банки купувати ОВДП через індивідуальні стратегії

1 хв читання

Національний банк та Міністерство фінансів розробляють індивідуальні стратегії для банків у питання залучення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) для фінансування потреб бюджету. Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний в етері Business Breakfast від Forbes Ukraine.

ОВДП – один із основних інструментів, за допомогою якого Україна під час війни залучає кошти для покриття дефіциту бюджету.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • При Раді фінстабільності працюватиме підгрупа за участі Мінфіну та Нацбанку, яка розгляне можливості додаткового залучення коштів до бюджету за рахунок ОВДП через механізм розробки індивідуальних стратегій для банків і банківських груп, заявив Пишний.
  • Найбільшого внеску очільник НБУ очікує від державних банків, з якими вже іде робота. «Уряд формуватиме свої стратегічні настанови, і через систему корпоративного управління доноситиме їх до банків», – зазначив Пишний.
  • Та приватний сектор, на думку НБУ, також має зробити свій внесок. Але тут є ризик через плани Верховної Ради другий рік поспіль підвищити податок на прибуток для банків до 50%, наголосив голова Нацбанку. Така ставка податку може ускладнити завдання із залучення ОВДП банками, вважає Пишний.
  • Очільник регулятора розраховує, що до другого читання НБУ матиме конструктивну дискусію з парламентарями з цього питання. 

Контекст

За останні чотири місяці 2024 року Мінфін запланував запозичити через ОВДП майже 400 млрд грн, що з урахуванням погашень має забезпечити надходження до бюджету 216 млрд грн «чистими». 

Ці понад 200 млрд грн стануть головним інструментом для покриття додаткових видатків на оборону – ідеться про розширення військових видатків на 500 млрд грн, які нещодавно підтримав парламент. 

Більшу частину цих запозичень через ОВДП має забезпечити банківська система. Forbes розбирався, чи вистачить у неї ресурсів

Та через такі обсяги є питання щодо можливостей внутрішнього боргового ринку у 2025 році. Наступного року залучення від ОВДП майже не перевищуватимуть погашення (сальдо лише 17 млрд грн), ідеться у проєкті бюджету-2025. Міністр фінансів Сергій Марченко визнав, що Мінфін наблизився до граничних можливостей на внутрішньому борговому ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд