Категорія
Новини
Дата

Мінфін наблизився до граничних можливостей із залучення ОВДП – Марченко

1 хв читання

У проєкті держбюджету на 2025 рік Мінфін заклав залучення лише 17 млрд грн «чистими» (залучення мінус погашення) від ОВДП, бо наблизився до граничних можливостей на внутрішньому борговому ринку. Про це повідомив на брифінгу міністр фінансів Сергій Марченко, відповідаючи на запитання Forbes.

В урядовому проєкті бюджету-2025 закладено 579 млрд грн запозичень через ОВДП. Погашення за цим інструментом – 562 млрд грн.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти 

  • Роловер на наступний рік – 103%, Мінфін справді наблизився до граничних можливостей у частині внутрішніх запозичень, заявив Марченко. «Це не безкінечна можливість, є певні обмеження у частині запозичень – вони пов’язані не тільки з обсягами запозичень, а й з борговою стійкістю», – наголосив міністр. 
  • Не можна запозичувати по максимум і не звертати уваги, скільки потім доведеться погашати за ОВДП, пояснив очільник Мінфіну. 
  • «У наступні роки ми маємо збалансувати внутрішні запозичення, щоби була можливість їх обслуговувати та погашати, – зазначив Марченко. – Наші можливості на внутрішнього ринку вичерпні». 

Контекст 

За останні чотири місяці 2024 року Мінфін запланував запозичити через ОВДП майже 400 млрд грн, що з урахуванням погашень має забезпечити надходження до бюджету 216 млрд грн «чистими». 

Ці понад 200 млрд грн стануть головним інструментом для покриття додаткових видатків на оборону – ідеться про розширення військових видатків на 500 млрд грн, які нещодавно підтримав парламент. 

Більшу частину цих запозичень через ОВДП має забезпечити банківська система. Forbes розбирався, чи вистачить у неї ресурсів

Натомість наступного року залучення від ОВДП майже не перевищують погашення – від цього інструменту Мінфін отримає лише 17 млрд грн «чистими» (579 млрд грн залучень проти 562 млрд грн погашень).  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд