Категорія
Новини
Дата

Закон про РЕПО для українців. Мінфін США зобов’язав фінустанови повідомити про наявність активів Росії

2 хв читання

Американські фінансові установи до 2 серпня 2024 року повинні повідомити про володіння російськими державними активами. Таке зобовʼязання передбачається в межах впровадження Закону про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців – так званого Закону про РЕПО для українців, йдеться у пресрелізі Міністерства фінансів США. 

Західні партнери України заморозили приблизно $300 млрд російських активів. Лише близько $7 млрд перебувають у США.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Управління контролю за іноземними активами мінфіну США (OFAC) випустило нові вимоги до фінансової звітності. 
  • Відтепер усі фінансові установи, в яких знаходяться російські суверенні активи, повинні повідомити про них OFAC не пізніше 2 серпня 2024 року.

Цитата

«Конгрес зробив важливий крок, ухваливши Закон про РЕПО для українців, щоб розблокувати вартість заморожених російських суверенних активів для підтримки подальшої стійкості та відновлення України. Сполучені Штати продовжуватимуть працювати з іноземними партнерами, включаючи G7, для надання підтримки Україні», – сказав виконувач обов’язків генерального радника казначейства Аддар Леві.

Контекст

У квітні цього року Конгрес США ухвалив закон, який вимагає, щоб усі заморожені російські суверенні активи залишалися замороженими доти, доки війна Росії проти України не припиниться, і Росія не виплатить Україні повну компенсацію або не візьме участь у міжнародному механізмі, який це зробить.

Західні партнери України заморозили приблизно $300 млрд російських активів. Лише близько $7 млрд перебувають у США, а більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear. 

Раніше Вашингтон наполягав на повній конфіскації російських активів на користь України. Зсув США у бік зосередження уваги на відсотках від активів відбувся після того, як його зусилля щодо конфіскації активів наштовхнулися на масовий опір з боку Франції, Німеччини та Європейського центрального банку, які стурбовані тим, що євро може постраждати.

Україна може отримати допомоги на близько €3 млрд на рік коштом відсотків від цих активів. План ЄС передбачає, що гроші надходитимуть до фонду допомоги Україні й використовуватимуться для фінансування потреб оборони.

13 червня на саміті в Італії країни «Великої сімки» домовилися про кредит для України на $50 млрд під заставу російських активів, який ґрунтуватиметься на розмірах їхніх економік. Очікується, що допомога почне надходити до кінця року.

Перший транш доходів від заморожених російських активів обсягом €1,4 млрд буде спрямовано на оборону Україні вже на початку серпня, повідомив 22 липня голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд