Категорія
Новини
Дата

Міністр юстиції не виключає внесення змін до закону про олігархів. Потрібно дочекатися висновків Венеційської комісії

Внесення змін до закону про деолігархізацію цілком можливе. Для цього потрібно дочекатися висновків Венеційської комісії, сказав міністр юстиції Денис Малюська в інтервʼю «РБК-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Висновок Венеційської комісії щодо антиолігархічного закону очікується восени, зазначив міністр юстиції.
  • За словами Малюськи, Єврокомісія рекомендувала імплементувати закон з урахуванням висновків Венеційської комісії. 
  • Венеційська комісія завжди знаходила аспекти, які можна вдосконалити, чи факти, які їй видаються недоліками, зазначив міністр. За його словами, там буде набір рекомендацій, які можна і варто буде враховувати, зокрема шляхом внесення змін до закону.

Контекст 

Верховна Рада ухвалила закон про олігархів, який передбачає створення спеціального реєстру, у вересні минулого року. Зокрема, особам із цього списку заборонено фінансувати політичні партії, мати вплив на ЗМІ, брати участь у великій приватизації, а також подавати спеціальну декларацію. 

У РНБО планували визначити перших олігархів до кінця травня 2022 року. 

На початку червня голова НАЗК Олександр Новіков в інтервʼю Forbes заявив, що через війну ідея створення реєстру олігархів втратила актуальність. Проте 29 червня президент Володимир Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів, яке затвердила РНБО.

11 липня найбагатша людина України – Рінат Ахметов – повідомив, що його компанія SCM виходить з медійного бізнесу. Причиною він назвав закон про олігархів.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, наразі в Україні під ознаки олігархів потрапляє 86 осіб. Пізніше він уточнив, що цих осіб вибрали лише за одним із критеріїв, але не назвав, за яким саме.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні