Категорія
Новини
Дата

Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів

Президент Володимир Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів, яке затвердила Рада національної безпеки та оборони. Відповідний указ від 29 червня опублікований на сайті Офісу президента.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 червня 2022 року «Про затвердження Положення про Реєстр осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів), порядок його формування і ведення», — йдеться у тексті указу.
  • Положення визначає порядок формування та ведення реєстру олігархів.
  • До реєстру не вносяться відомості, що містять державну таємницю та службову інформацію, а відомості про олігархів, що вносяться до реєстру, не можуть бути визнані конфіденційними.
  • Реєстр ведеться в електронній формі та може створюватись і вводитись в експлуатацію поетапно, зокрема модульно, відповідно до пріоритетності завдань та доступності ресурсів.
  • Положення також визначає порядок внесення до реєстру відомостей про олігархів. Вони включатимуть ПІБ, дату і місце народження, ідентифікаційні дані, реквізити паспортів та інше, а також обґрунтування для визнання особи олігархом.

Контекст

Верховна Рада ухвалила закон про олігархів, який передбачає створення спеціального реєстру у вересні минулого року. Зокрема, особам із цього списку буде заборонено фінансувати політичні партії, брати участь у великій приватизації, а також подавати спеціальну декларацію. 

В РНБО планували визначити перших олігархів до кінця травня 2022 року. 

На початку червня голова НАЗК Олександр Новіков в інтервʼю Forbes заявив, що через війну ідея створення реєстру олігархів втратила актуальність.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні