Категорія
Новини
Дата

Міністри закордонних справ ЄС прибули до Києва. Це перша їхня зустріч за межами блоку

В Україні відбудеться зустріч міністрів закордонних справ ЄС, вперше в історії поза нинішніми кордонами блоку, повідомив очільник українського МЗС Дмитро Кулеба. Напередодні високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що блок збільшить військову підтримку України.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Сьогодні я збираю міністрів закордонних справ ЄС у Києві на першу в історії зустріч усіх 27 держав-членів за межами ЄС. Майбутнє України в ЄС», – написав Боррель.

I am convening today the EU Foreign Ministers in Kyiv, for the first ever meeting of all 27 Member States outside the EU.

Ukraine’s future lies within the EU. pic.twitter.com/1mz5gpB1qx

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 2, 2023
  • Водночас Кулеба подякував ЄС та Боррелю за непохитну підтримку України і привітав європейських міністрів із прибуттям до Києва.
  • «Радий вітати міністрів закордонних справ ЄС на історичній зустрічі в Україні. Вперше в історії поза нинішніми кордонами ЄС. Але також і в її майбутніх межах», – додав він.

Glad to welcome EU foreign ministers at the historic meeting in Ukraine. For the first time in history, outside current EU borders. But also within its future borders. I am grateful to the European Union and personally to @JosepBorrellF for the unwavering EU support for Ukraine. pic.twitter.com/xPjPVExp3S

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) October 2, 2023
  • Напередодні у неділю, 1 жовтня, після першої особистої зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умеровим у Києві Боррель повідомив, що блок збільшить військову підтримку України після того, як Конгрес США пізно ввечері у суботу ухвалив законопроєкт про тимчасове фінансування, в якому не враховується допомога Україні. Боррель заявив, що перед «екзистенційною загрозою для Європи» ЄС хоче збільшити військову допомогу Україні.
  • «Давайте подивимося, що відбудеться в США, але зі свого боку ми продовжимо підтримувати і збільшувати нашу підтримку», – сказав Боррель.
  • «Українці борються з усією своєю мужністю та здібностями», – сказав він. Якщо ЄС хоче, щоб вони досягли більшого успіху, додав він, «ми маємо надати їм краще і більше озброєння».
  • Боррель заявив, що блок готує «довгострокові зобовʼязання щодо безпеки для України». На прес-конференції він зазначив, що сподівається, що держави-члени ухвалять рішення щодо збільшення допомоги «до кінця року», пише Reuters.

Контекст

Напередодні у США до закону, який передбачає фінансування роботи уряду на 45 днів, не увійшло положення про виділення коштів на допомогу Україні. Це питання було пріоритетним для демократів і викликало жваві дискусії, продемонструвавши розбіжності між представниками обох партій. Питання про допомогу Україні може бути розглянуте палатою представників уже у понеділок, 2 жовтня, пише Politico.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні