Тактична ракетна система армії США (ATACMS) запускає ракету в Східне море під час спільних ракетних навчань Південної Кореї та США. /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Довгі руки ЗСУ. США можуть надати Україні такі бажані ракети ATACMS, але в «касетному» варіанті. Чи допоможуть вони у війні з РФ. Розбір Forbes

Тактична ракетна система армії США (ATACMS) запускає ракету в Східне море під час спільних ракетних навчань Південної Кореї та США. Фото Getty Images

США скоріше за все наважаться передати Україні ракети великої дальності ATACMS. Проте західні ЗМІ говорять, що ймовірно це буде стара версія ракет з касетною бойовою частиною. Для яких цілей вони підходять, а для яких ні — аналізував Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Діалог довкола постачання Україні Заходом ракет великої дальності ураження ATACMS триває уже понад рік. Можна було сподіватись, що їх поставлять одразу після британських Storm Shadow і французьких Scalp. Адже після цього табу на постачання такої зброї фактично було знято. Але Білий дім залишався непохитним щодо своєї позиції стосовно ATACMS.

Навіть після важкого рішення щодо передачі Україні винищувачів F-16 тема балістичного наземного комплексу все ще залишалася під забороною. Лише в останні тижні замайоріли перші промені перспективи цієї угоди. 

Західні ЗМІ повідомили про те, що рішення про передачу Україні ATACMS таки схвалено. Politico навіть заявило, що Україна може вже отримувати таємно ці ракети. 

Єдиним нюансом цих заяв є те, що ймовірно Україна отримає не найсучаснішу версію ATACMS.

Які типи ракет ATACMS існують

Назва ATACMS не є назвою ракет, це абревіатура наземного ракетного комплексу HIMARS або М270, який має замість блоку на шість ракет GMLRS, блок на одну балістичну ракету М39, М48 або М57.

Найпершими були саме М39 – це потужні касетні ракети із 750 суббоєприпасами, кожен з яких має радіус ураження 15 м. Загальна вага бойової частини 500 кг. Ракета вибухає в повітрі над ціллю та розсипає суббоєприпаси на площі до 33 000 кв. м. 

Недоліком цих ракет була недостатня точність (кругове відхилення до 250 м) і відносно невелика дальність в 165 км. 

Наступний тип ракет М39А1 або ATACMS Block 1A отримав GPS-навігацію (відповідно вищу точність) і більшу дальність в 300 км. Але через це довелося відмовитися від великої ваги бойової частини. З 750 суббоєприпасів в М39А1 залишилося тільки 275. 

Обидві ці ракети добре підходять для ураження відкритих цілей – скупчення живої сили, ворожих комплексів ППО, авіації на злітних смугах те легкої техніки. 

Відео застосування ракет М39 демонструють приклади ураження саме таких об’єктів — великих відкритих цілей. Але для більш захищених об’єктів такий тип зброї може бути неефективним.

Більшість сучасних ракет для комплексів ATACMS мають унітарну осколково-фугасну бойову частину вагою 227 кг. Згідно з офіційними звітами Пентагону, США активно проводить переоснащення старих касетних ракет М39 та М39А1 до більш сучасної версії М57Е1. Програма модернізації SLAP передбачає заміну бойової частини з касетної на унітарну та додаткові компоненти підвищення точності.

Офіційні особи США анонімно повідомили WP про те, що Україні буде передано саме касетний варіант ракет ATACMS. Ймовірно це рішення було продиктовано кількома чинниками: 

  • Успішним застосуванням касетних артилерійських боєприпасів, які США почало постачати ЗСУ кілька місяців тому. 
  • У США не так багато вільних сучасних ракет ATACMS з унітарною бойовою частиною, і Штати припинили їх замовлення.
ATACMS /Lockheed Martin

ATACMS Фото Lockheed Martin

Скільки ракет ATACMS є в США

За весь час було виготовлено близько 4700 ракет ATACMS. Проте значну частину з них використали у військових операціях США. Частину ракет Штати продали іншим країнам: Польщі, Фінляндії, Туреччині, Бахрейну, ОАЕ та іншим. 

За даними The Washington Post, на кінець серпня 2023 року в арсеналі США залишалося 1486 ракет ATACMS із них 364 з касетними боєприпасами. 

Доля «касетних» 364 ATACMS полягала в тому, щоб їх або списати, або модернізувати по програмі SLEP із заміною касетної бойової частини на унітарну. Тепер же ці ракети можуть поставити ЗСУ, які зможуть їх використовувати для ударів по військових об’єктах армії Росії.

Останні роки виробник ATACMS Lockheed Martin збільшив виробництво цих ракет до близько 500 на рік. Проте абсолютна більшість з них іде за міжнародними контрактами.

Згідно зі звітом Пентагону про оборонний бюджет, США перестало закуповувати ракети ATACMS після 2021 року, замінивши ці замовлення сучаснішими ракетами PRSM дальністю ураження до 500 км. За даними Defense News, в Конгресі закликають виділити принаймні $80 млн на закупівлі ракет ATACMS для України у 2024 році.

Солдати армії США завантажують керовані армійські тактичні ракети M39 (ATACMS) після їх прибуття в аеропорт Тирани 18 квітня 1999 року. /Getty Images

Солдати армії США завантажують керовані армійські тактичні ракети M39 (ATACMS) після їх прибуття в аеропорт Тирани 18 квітня 1999 року. Фото Getty Images

Скільки коштують ракети ATACMS

Вартість ракет ATACMS істотно залежить від типу та умов постачання. Наприклад, Фінляндія закуповувала ракети М391А по $1,9 млн ще у 2012 році. Щоправда, цей контракт передбачав також розгортання технічної бази та навчання. 

У 2021 році вартість ракет М57 для армії США складала $1,7 млн, а модернізованих М39 (до версії М57Е1) – $1,3 млн. Вартість немодернізованих касетних М39 та М39А1 може коштувати близько $1 млн.

Таким чином, у випадку постачання касетних ракет ATACMS США може позбутися «проблемних» боєприпасів, які потребують істотної модернізації й не є надто дорогими. Щоправда, складно очікувати, що саме в касетному варіанті ATACMS буде максимально ефективним проти російської армії.

На окупованій території України залишилося не так багато великих відкритих цілей, для яких доцільно застосовувати удар по площі. Російські війська здебільшого використовують для розміщення солдат готелі, бази відпочинку та промислові об’єкти. Удар по яких касетними боєприпасами навряд чи буде достатньо руйнівним. 

Проте, ймовірно, постачання перших касетних ATACMS може відкрити шлях для більш сучасних версій цієї далекобійної зброї.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні