Категорія
Новини
Дата

Міноборони хоче залучити ритейлерів до поставок харчування для ЗСУ. Нова модель закупівель запрацює з квітня

Міністерство оборони та «Державний оператор тилу» презентували роздрібним мережам нову архітектуру закупівель продуктів харчування, яка стартує з 1 квітня, повідомляє пресслужба відомства. Минулого року уряд вже пропонував великим ритейлерам взяти участь у тендерах Міноборони.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зокрема, заступники міністра оборони Дмитро Кліменков, Юрій Джигир, Віталій Половенко, а також гендиректор «Державного оператора тилу» Арсен Жумаділов провели зустріч із представниками 12 роздрібних мереж.
  • Зазначається, що постачання від мереж є одним із елементів нової архітектури, яка також передбачає поставки безпосередньо від виробників і залучення професійних логістичних партнерів. 
  • «Нам потрібен однаковий стандарт якості. Від Ужгорода до Купʼянська, від Чернігова до Херсона. Мережі супермаркетів можуть його забезпечити, бо вони розбудували свої компанії на конкурентному ринку…» – зазначив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков. 
  • Він додав, що Міноборони важливо залучити роздрібні мережі до поставок харчування для ЗСУ. Тож відомство відкрите до співпраці з ритейлерами як локального, так і національного рівнів.

Контекст

На початку 2023 року видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. У лютому СБУ виявила схеми розкрадання бюджетних коштів на харчування українських військових. Через створений злочинний механізм сума збитків, завдана Міноборони, оцінювалася у 119,5 млн грн.

Наприкінці червня за результатами перевірки Міноборони стало відомо про численні порушення закупівель на загальну суму 2,5 млрд грн, писала у колонці для Forbes віцепремʼєр – міністерка економіки Юлія Свириденко.

6 вересня Рустем Умєров став новим міністром оборони України. Він замінив на цій посаді Олексія Резнікова, що керував Міноборони з осені 2021-го. На думку більшості співрозмовників, причина, через яку Зеленський замінив Резнікова – періодичні публічні скандали навколо Міноборони.

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО. Раніше всі повноваження щодо закупівель були зосереджені в Департаменті ресурсного забезпечення Міноборони. Нова система закупівель складається з двох рівнів. На першому – Департамент політики закупівель Міноборони, на другому рівні – два новостворених держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями: «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу») та «Агенція оборонних закупівель». 

У січні міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що внутрішній аудит Міністерства оборони та оновлена Генеральна інспекція вже виявили за останні чотири місяці порушень на понад 10 млрд грн, які були вчинені раніше.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні